Canal 5 – din buzunarul lui Plahotniuc, în cel al lui Șor! Cum știrile și emisiule de la TV6 și Orizont TV, controlate de fugarul Ilan Șor și având licențele suspendate, continuă să apară pe micile ecrane

0 148

Postul de televiziune Canal 5, asociat anterior cu Vladimir Plahotniuc, a intrat sub controlul lui Ilan Șor. Angajații au fost deja informați despre acest lucru. Săptămâna trecută, postul și-a schimbat grila de programe, care include acum conținut difuzat anterior de TV6 și Orizont TV, posturi controlate de Șor, potrivit NewsMaker.md.

Potrivit unei surse NM, care este familiarizată cu această situație, săptămâna trecută conducerea Canal 5 a adunat angajați și a anunțat că postul de televiziune a fost „vândut lui Ilan Șor”.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Canal 5 au fost difuzate producții care anterior apăreau la TV6 și Orizont TV, ale căror licențe au fost suspendate temporar de către autorități (TV6 – acum un an și Orizont TV – la sfârșitul lunii octombrie). Vorbim, în special, despre emisiunile „Hai să ne căsătorim”, „Vecinii noștri”, „Moldova la pachet” și altele.

Mai mult, canalul de YouTube al TV6 a publicat un fragment din buletinul de știri de la Canal 5. Știrile erau prezentate de Olesea Kaireac, care a făcut anterior același lucru la TV6 și Orizont TV.

Iar în videoclipurile publicate pe pagina de Facebook a Orizont TV a apărut sigla Canal 5. Mai mult, pe pagina de Facebook a Canal 5 apare un număr de telefon care, judecând după informațiile de la Consiliul Audiovizualului, este asociat cu compania Archidoc Group, care deține Orizont TV.

Canal 5 a apărut în 2019. Proprietarul inițial a fost Lilian Buștiuc, angajat al General Media Group, companie asociată cu Plahotniuc. Sediul era la  Chișinău, pe str. Ghioceilor 1 – acolo unde se află și alte posturi de televiziune asociate cu Vladimir Plahotniuc. Ulterior, proprietar a devenit Lilian Golban, iar Buștiuc a devenit proprietarul altor două posturi TV asociate cu Plahotniuc: Canal 2 și Canal 3.

La sfârșitul lunii septembrie proprietarii s-au schimbat. Directorul companiei a devenit Anton Bespalov, iar proprietar – Vitalii Lients, cetățean al Ucrainei.

TV6 a fost controlat de Ilan Șor. Activitatea postului TV a fost însă suspendată la sfârșitul anului trecut prin decizia Comisiei Situații Excepționale. La scurt timp, emisiunile și știrile TV au apărut la Orizont TV, un post de televiziune mai puțin cunoscut la acea vreme. În luna octombrie autoritățile au suspendat însă și licența Orizont TV. Interdicția este în vigoare pe durata stării de urgență, care a fost prelungită până la sfârșitul acestui an.

Jurnaliștii de la NewsMaker.md nu au reușit să obțină o reacție de la reprezentații Canal 5. Iar compania Archidoc Group, cea care deține Orizont TV, a declarat că după decizia privind suspendarea licenței, majoritatea angajaților au demisionat. „Despre activitățile lor curente nu știm nimic”, se arată în răspunsul transmis NM.

În data de 30 octombrie, posturile de televiziune Orizont TV, ITV, Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3 au rămas fără licenţă de emisie pe perioada stării de urgenţă. Decizia a fost luată de Comisia Situaţii Excepţionale, la propunerea Serviciului de Informaţii şi Securitate. Potrivit SIS, cele şase posturi TV sunt subordonate grupărilor criminale organizate, conduse de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, prin intermediul cărora Federaţia Rusă vrea să influenţeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata