Când ar fi decis Putin soarta lui Prigojin? Reuniunea de la Kremlin

0

Soarta lui Prigojin ar fi fost pecetluită în urma unei întâlniri avute de acesta cu Putin la cinci zile de la răzmerița Wagner, un act catalogat de liderul de la Kremlin drept „un cuțit înfipt în spatele rușilor”.

Pe 23 august, la două luni fără o zi de la rebeliunea de 24 de ore împotriva conducerii militare a Rusiei, Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic bizar produs în regiunea Tver, vecină cu Moscova. Deși încă nu se știe cauza prăbușirii avionului șefului Wagner, suspiciunile se îndreaptă către Vladimir Putin.

O reuniune desfășurată la Kremlin înainte de intrarea în vigoare o ordinului privind subordonarea mercenarilor față de Ministerul rus al Apărării arată că Putin își aștepta timpul pentru a prelua fără probleme controlul total asupra companiei militare private Wagner, care devenise un jucător important în politica externă a Rusiei.

Potrivit ziarului rusesc „Kommersant”, pe 29 iunie, la cinci zile după răzmerița Wagner, Putin i-a chemat pe Prigojin și pe comandanții acestuia din urmă la Kremlin și i-a întrebat dacă sunt dispuși să activeze sub un nou șef, Aleksei Troșev. Plasați în spatele lui Prigojin, comandanții au dat din cap afirmativ. În schimb, Prigojin, care nu a văzut gestul oamenilor săi, a fost de neclintit: „Nu, băieții nu vor fi de acord”. Este posibil ca această întâlnire, marcată de disensiuni exprimate pe ascuns, să-i fi fost fatală lui Prigojin, comentează The Business Insider.

„Întâlnirea din 29 iunie dintre Putin, liderii Wagner și Prigojin a fost menită să arate dezacordul dintre Prigojin și comandanți cu privire la viitorul organizației lor și, prin urmare, să pregătească liderii cu experiență ai grupului pentru eliminarea lui Prigojinn”, spune geopoliticianul Matthew Orr.

Alte două figuri-cheie ale Wagner, comandantul-șef Dmitri Utkin și șeful pentru logistică Valeri Cekalov, au murit, de asemenea, în accidentul aviatic din Tver. Odată cu eliminarea lui Prigojin și a celor doi oameni de încredere ai săi, Putin își poate realinia mercenarii Wagner după o scurtă ieșire din decor pe fondul războiului din Ucraina.

Foștii combatanți Wagner nu sunt angajați în Rusia

Pe de altă parte, foștii combatanți Wagner în Ucraina, cărora Prigojin le garantase un viitor sigur dacă scapă teferi de pe front, s-au trezit într-o situație precară odată întorși acasă, mai ales din cauza dificultăților de a-și găsi un loc de muncă, scrie publicația rusească „Mojem Obiasniti” („Putem explica”).

Mama unui fost pușcăriaș din Kamceatka care a luptat în rândurile Wagner în Ucraina susține că fiul ei a încercat să se angajeze la o companie care produce drone kamikaze, dar nu a fost acceptat în pofida grațierii sale. „I-au transmis că ar fi mai bine să-și caute un alt loc de muncă”, a mărturisit ea.

O femeie din regiunea Tiumen se plânge la rândul ei că soțul său a fost refuzat de o compania de pază, motiv pentru care face taximetrie fără licență.

O agenție de recrutare care colaborează cu o fabrică ce produce motoare cu uz militar a precizat în mod clar că nu propune candidați care au stat după gratii pentru furt, droguri sau crime, „chiar și dacă au fost grațiați”.

O altă agenție de recrutare, care lucrează pentru Aeroportul Șeremetievo din Moscova, a recunoscut că a fost nevoită să respingă CV-urile unor foști luptători Wagner în urma unor presiuni exercitate de principalul serviciu de informații al Rusiei, FSB.

Forumurile online ale foștilor luptători Wagner sunt pline de mărturii legate de dificultatea revenirii la viața civilă. Într-una dintre discuții, distribuită pe un cont de Twitter care publică frecvent informații despre războiul din Ucraina, o rudă a unui fost mercenar acuză autoritățile ruse că și-au încălcat promisiunile cu privire la facilitarea reintegrării în societate după șase luni petrecute pe front.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata