Când estimează Ucraina că va putea opri înaintarea trupelor ruse: „Patriot şi alte sisteme trebuie să facă lucrul pentru care sunt concepute”

0 105

Germania a anunţat marţi, 19 martie, un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro şi care include 10.000 de obuze, relatează Reuters.

Ucraina speră că, din aprilie, va primi suficiente muniţii pentru a putea opri înaintarea trupelor ruse, odată ce vor începe să sosească obuzele achiziţionate din state terţe printr-o iniţiativă gestionată de Republica Cehă.

„Sperăm că această iniţiativă cehă, căreia i s-a alăturat Luxemburgul, ne va ajuta, şi începând din aprilie vom avea suficiente muniţii pentru a ţine linia frontului”, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal la o conferinţă de presă în timpul unei vizite oficiale în Luxemburg.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţia a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm. Potrivit guvernului de la Praga, în urma contribuţiilor financiare puse la dispoziţie de mai multe state sunt asigurate deocamdată fonduri pentru achiziţia a circa 300.000 de obuze, iar livrarea acestora către Ucraina ar urma să înceapă cel târziu în iunie, un termen mai puţin optimist decât cel avansat de premierul ucrainean.

Acesta din urmă a insistat şi asupra ”furnizării de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune pentru a tăia rutele logistice ruse în teritoriile ocupate”.

Mai devreme marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor ţării sale, de asemenea, mai multe sisteme antiaeriene, subliniind că numai luna aceasta armata rusă a lansat asupra teritoriului ucrainean încă 130 de rachete, 320 de drone de atac şi circa 900 de bombe ghidate.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata