Care sunt riscurile de escaladare în războiul din umbră dintre SUA și Iran

0 54

După o avalanșă de atacuri asupra bazelor americane din Orientul Mijlociu, în ultimele săptămâni, forțele americane au ripostat cu mai multe lovituri de represalii asupra militanților susținuți de Iran. Confruntările continue au stârnit îngrijorări legate de faptul că SUA ar putea declanșa, fără să vrea, o escaladare mai amplă, în pofida obiectivului său de a descuraja atacurile asupra forțelor americane din regiune.

„Există o mulțime de posibilități de eroare de calcul sau de greșeală de ambele părți”, a apreciat pentru The Daily Beast Brian Finucane, consilier principal pentru programul american al Grupului Internațional de Criză, pentru The Daily Beast. Acesta a explicat că SUA ar putea să-și intensifice atacurile și chiar să vizeze direct forțele Iranului în scenariul în care militari americani ar fi uciși într-un atac, „ceea ce administrația nu a făcut până acum”.

Oficialii americani avertizează de mai bine de o lună Iranul și reprezentanții săi să nu se amestece în războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza. Cu toate acestea, forțele legate de Iran au lansat aproape zilnic, de la jumătatea lunii octombrie încoace, o serie de atacuri împotriva forțelor americane din Siria și Irak.

Luna trecută, o navă de război americană a fost nevoită să doboare mai multe rachete și drone pe care Houthis susținuți de Iran le-au lansat din Yemen. Marți, Houthis susținuți de Iran au declarat că au lansat rachete balistice asupra unor ținte israeliene.

În prezent, Iranul jonglează între încercarea de a lua poziție împotriva sprijinului acordat de Statele Unite Israelului și efortul de a nu declanșa un război mai amplu.

„Iranul merge pe o linie fină aici, unde, pe de o parte, vrea să mențină presiunea asupra SUA, inclusiv ca răspuns la sprijinul SUA pentru Israel în Gaza, și, pe de altă parte, nu dorește un război regional”, a spus Finucane.

„Dorim ca acest război să fie limitat la Israel și în Gaza. Nu dorim să vedem un conflict regional mai amplu„, a declarat marți reporterilor secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh. „Până astăzi, acest lucru nu s-a întâmplat. Nu am văzut ca acest război să se extindă în alte țări vecine și în regiune”, a precizat ea.

Până la sfârșitul lunii martie, Iranul și forțele sale proxy au atacat forțele americane de 83 de ori de la preluarea mandatului de către președintele Joe Biden, potrivit Task and Purpose. Pe de altă parte, atacurile legate de Iran asupra forțelor americane doar de la 7 octombrie au ajuns la aproximativ 60.

Se poate argumenta că atacurile Iranului asupra forțelor americane din regiune reprezintă o consecință a războiului dintre Israel și Hamas, conform numărătorii lui Finucane.

„Există o extindere a acestui război. A existat o acalmie a acestor atacuri asupra forțelor americane din Irak și Siria, iar această acalmie s-a oprit, s-a încheiat… pe fondul acestui conflict. Conflictul s-a răspândit”, e de părere Finucane.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata