Câți bani au pierdut patronul lui Șahtior și „baronul ciocolatei” din cauza invaziei Rusiei. Averile oligarhilor ucraineni

86

Nici oligarhii nu au scăpat de efectele războiului din Ucraina, care a făcut prăpăd prin averile lor. Oțelăriile din Mariupol au fost făcute scrum, terenurile agricole au fost abandonate și minate, fabricile și-au oprit activitatea din cauza penelor de curent și soarta exporturilor pe mare a rămas una incertă.

Iată cum conflictul cu Rusia a schimbat statutul politic și financiar al marilor bogați ucraineni. Ucraina a fost demult considerată una dintre cele mai corupte țări din lume, scrie Politico, iar cei aproximativ douăzeci de oameni de afaceri care controlau o mare parte din bogățiile statului, precum și posturile TV, minele, băncile, magazinele, fermele, casele și nu numai, sunt considerați unii dintre principalii vinovați. Unul dintre ei, „baronul ciocolatei” Petro Poroșenko, a fost chiar președintele țării între 2014 și 2019.

Influența politică a celor mai bogați oameni din Ucraina a avut și ea de suferit. Chiar și înainte de război, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promovat o lege a „dezoligarhizării” menită să limiteze influența lor politică. Războiul a sporit aceste eforturi. Zelenski nu mai are nevoie de sprijinul politic și financiar al oligarhilor, iar experiența apărării țării în fața agresiunii Rusiei i-a făcut pe ucraineni mai puțini dispuși să se închine în fața bogătașilor.

Prețul uriaș plătit de Rinat Ahmetov

Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a plătit un preț uriaș după ce Rusia i-a invadat țara. Ahmetov a pierdut două dintre marile uzine pe care se sprijinea imperiul afacerilor sale – conglomeratul Metinvest – în sudul Ucrainei. Uzinele Azovstal și Ilici au devenit ruine după asediul rușilor asupra Mariupolului.

De la începutul războiului, multe dintre proprietățile și activele sale au fost distruse sau ocupate de forțele ruse: centrale electrice, bănci, ferme, mine și fabrici. Companiile lui Ahmetov au pompat bani și alte resurse pentru a ajuta în lupta contra invadatorilor, punând la dispoziție bunuri în valoare de peste 100 de milioane de dolari sub formă de veste antiglonț și căști, materiale pentru fortificații, vehicule pentru armată, alimente și medicamente pentru civili.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Ahmetov, acesta s-a întors în Ucraina în ziua invaziei rusești și nu a mai plecat din Ucraina „nici măcar pentru o zi”.

Potrivit ediției în ucraineană a revistei Forbes, averea lui Ahmetov s-a diminuat de la aproape 14 miliarde de dolari în ianuarie, anul trecut, până la 4,3 miliarde în decembrie, dar rămâne în continuare cel mai bogat ucrainean.

Zelenski l-a acuzat în 2021 pe Ahmetov că a încercat să organizeze o lovitură de stat – o acuză pe care patronul Metinvest a respins-o categoric. De la începutul invaziei, Ahmetov a predat licențele media statului – o decizie salutată de Zelenski – și a reușit să câștige o parte din suportul populației prin eforturile depuse în sprijinul războiului împotriva Rusiei.

Victor Pinciuc și vilele sale de lux, transformate în spitale

De la începutul invaziei rusești, Victor Pinciuc a cerut națiunilor occidentale să își sporească sprijinul militar pentru Ucraina și a criticat unele țări, precum Germania, pentru că au acționat cu întârziere. Până spre finalul lunii septembrie, oligarhul a cheltuit peste 45 de milioane de dolari în sprijinul armatei ucrainene și a civililor, potrivit fundației sale de caritate.

În primele săptămâni de război, când trupele rusești se apropiau de Kiev, paramedicii au folosit vilele sale de lux din suburbiile orașului pe post de spital. Afacerile lui Pinciuc – concentrate în jurul companiei Interpipe, care produce conducte și roți de tren – au avut mai puțin de suferit decât cele ale altor oligarhi.

Averea lui Pinciuc a scăzut de la 2,6 miliarde de dolari la 2 miliarde, potrivit Forbes.

Petro Poroșenko, „baronul ciocolatei”

Înainte de război, Poroșenko se lupta pentru supraviețuirea politică, fiind acuzat de înaltă trădare și susținerea unor acte de terorism. Potrivit procurorilor, Poroșenko ar fi favorizat achiziționarea de cărbune din zonele controlate de rebelii separatiști din Donbas în loc de cărbunii produși în Africa de Sud.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și