Ce măsuri anunță guvernele UE pentru acoperirea prețurilor record pentru energie, în urma scumpirii gazelor

0 16

O analiză digi24.ro

Preţurile energiei continuă să crească şi ating niveluri record în țările UE, ca urmare a majorării cotaţiilor la gazele naturale şi a preţurilor certificatelor verzi, ceea ce a determinat autorităţile din mai multe state europene să anunţe măsuri de sprijin pentru a face facturile suportabile pentru consumatorii finali. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, afirmă că preţurile record la electricitate înregistrate în prezent în ţările membre ale Uniunii Europene arată că blocul comunitar trebuie să renunţe la combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia la energia verde.

„Dacă am fi avut Green Deal cu cinci ani mai devreme, nu am fi fost în această poziţie, pentru că am fi avut mai puţină dependenţă de combustibili fosili sau gaze naturale”, a spus Frans Timmermans în Parlamentul European, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Chiar dacă preţurile la combustibilii fosili au crescut foarte mult, a subliniat Timmermans, costurile pentru producţia de energie regenerabilă au rămas scăzute şi stabile. Acest lucru ar trebui să încurajeze UE să îşi accelereze tranziţia energetică, pentru a se asigura că mai mulţi cetăţeni au acces la energie regenerabilă ieftină.

Preţurile la certificatele de poluare, care au şi ele un impact asupra costului electricităţii, au atins valori record în acest an, însă Timmermans a apreciat că nu ele sunt principalul vinovat pentru explozia preţurilor la energie.

„Doar aproximativ o cincime din majorarea de preţ poate fi pusă pe seama creşterii preţurilor la CO2”, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.

Aprobările pentru Nord Stream 2 ar putea fi urgentate

Preţurile record pentru gazele naturale, înregistrate în ultima perioadă în Europa, ar putea urgenta acordarea aprobărilor necesare pentru demararea livrărilor de gaze între Rusia şi Germania prin gazoductul Nord Stream 2, susţin analiştii intervievaţi marţi de Reuters.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Europa are nevoie de cantităţi suplimentare de gaze naturale, în special având în vedere că preţurile în regiune au atins valori record înainte de venirea iernii.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot au depăşit marţi pragul de 66 de euro pentru un Megawatt-oră, adică mai mult de 800 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în contextul în care gradul de umplere a depozitelor subterane din Europa este sub nivelul din ultimii ani pentru această perioadă a anului.

Gazprom a anunţat încă de luna trecută că o cantitate de 5,6 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi livrată prin Nord Stream 2 până la finele acestui an.

Vezi ce măsuri au luat țările membre UE AICI.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata