Ce pregătește Putin. Strategia liderului rus în Ucraina va deveni mai sadică și brutală, crede un expert american, fost diplomat în Europa

0 105

În vreme ce unii oficiali și analiști cred că Rusia este gata să continue războiul pe termen lung, sperând într-o slăbire a Occidentului, un expert american e convins că Vladimir Putin se află de fapt într-o cursă contracronometru. Presat de timp, liderul de la Kremlin va încerca să provoace tot mai multă suferință Ucrainei, motiv pentru care aliații Kievului trebuie să fie pregătiți să răspundă, scrie expertul, Daniel Baer, într-o analiză publicată de revista Foreign Affairs.

Vladimir Putin nu s-a așteptat niciodată că va ajunge să bifeze 18 luni de conflict major în Ucraina, însă lucrurile se află chiar în acest punct, experții și oficialii spunând că războiul a intrat într-un impas, fără o perspectivă clară de final.

Pentru Volodimir Zelenski, acest lucru reprezintă o provocare tactică: el trebuie să se asigure că Ucraina poate continua să obțină armele de care are nevoie. Dar pentru Putin, impasul reprezintă o provocare strategică neașteptată.

Situația este diferită, în comparație cu experiențele recente ale Rusiei. În cazul conflictelor trecute, cel din Transnistria, moștenit, și cel pe care chiar Putin l-a creat în 2008 în Georgia, spre exemplu, președintele s-a mulțumit să le lase să mocnească.

Dar conflagrația din Ucraina este prea mare și prea importantă, iar liderul de la Kremlin nu poate nici să accepte o ardere lentă, nici o înghețare a conflictului, spune Daniel Baer, fost ambasador al SUA la OSCE, în prezent expert la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank cu sediul la Washington.

Baer crede, prin urmare, că este puțin probabil ca strategia lui Putin din lunile următoare să urmeze linia actuală și că, pe măsură ce războiul intră într-o nouă iarnă, președintele rus se va gândi la modalități de a-l încheia, în condițiile dorite de el.

Însă, subliniază expertul, Putin nu poate face acest lucru prin simpla trimitere a mai multe trupe și arme pe front – rezervele sale sunt limitate în ambele cazuri. În schimb, el va căuta cel mai probabil oportunități de a provoca suferință Ucrainei departe de liniile de front.

Și pentru că este probabil ca abordarea sa să devină mai brutală și mai sadică, Ucraina și partenerii săi internaționali trebuie să fie pregătiți, avertizează Baer. Presat de timp Analiza expertului Carnegie diferă de cea a altor observatori, care spun că Putin este dispus să susțină conflictul din Ucraina pe termen lung, așteptând o slăbire a determinării Occidentului și a Ucrainei.

El crede, dimpotrivă, că Putin se vede nevoit să acționeze. În aproape un sfert de secol la putere, timpul a fost cel mai constant complice al lui Putin, spune Baer.

Președintele rus și-a consolidat autoritarismul, în special după ce a revenit la președinție în 2012, pentru a câștiga timp. Timp pentru a-și anihila criticii interni, pentru a modela mentalitatea rusă cu ajutorul propagandei, pentru a aștepta ca Occidentul să lase garda jos, spune expertul. La începutul războiului din Ucraina, părea că timpul este din nou de partea lui.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata