Ce presupune protecția „stratificată” în cadrul NATO, noua propunere a consilierului pentru securitate al lui Trump

0 56

Keith Kellog, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump, anunță că fostul președinte american va propune anumite modificări pentru NATO în cazul în care revine la Casa Albă în urma alegerilor din 5 noiembrie anul acesta.

Într-un interviu acordat pentru Reuters, Kellogg a sugerat că Trump va cere ca statele care nu își vor spori contribuțiile la 2 la sută din PIB să rămână fără protecția articolului V din Tratatul NATO, care prevede că un atac împotriva împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor membrilor. Așadar, în concepția echipei lui Trump, un stat membru NATO care nu alocă 2 la sută din PIB pentru apărare nu trebuie să aibă garantat un sprijin militar adecvat din partea celorlalte state membre în cazul unui atac.

„De unde sunt eu, alianţele contează”, a declarat Kellogg, fost consilier pentru Securitate Națională al vicepreședintelui Mike Pence și consilier efemer pentru Securitate Națională pentru Donald Trump, chiar în primele zile ale singurului mandat efecuat de acesta din urmă la Casa Albă.

„Ca să faci parte dintr-o alianţă, trebuie să contribui la ea”, a conchis el.

Donald Trump este criticat în mod virulent peste Atlantic după ce a dat de înțeles la un eveniment de campaniei că, în cazul în care va redeveni președinte, nu îi va apăra pe aliații din NATO care nu alocă minim 2 la sută din PIB apărării și chiar a ar încuraja Rusia să facă ce își dorește.

Întrebat de Reuters dacă a discutat cu Trump această chestiune, Kellogg a refuzat să răspundă, dar a menţionat că a purtat discuții despre viitorul NATO.

În cazul în care se va întoarce la Casa Albă, Trump va propune organizarea unei reuniuni NATO, în iunie 2025, pentru a discuta despre viitorul Alianței.

Reuters a contactat echipa de campanie a lui Trump pentru a comenta declarațiile lui Kellogg, dar nu a primit niciun răspuns. Anterior, echipa de campanie a lui Trump a admis că Keith Kellogg ar putea avea un rol într-o viitoare administraţie.

Donald Trump şi aliaţii săi politici de peste Atlantic au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să „regândească” angajamentul SUA faţă de NATO şi s-au plâns că unii membri europeni ai Alianţei nu contribuie suficient.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata