Ce spun analiștii americani că se ascunde în spatele fumigenelor transnistrene?

0 244

Informațiile despre un referendum în Transnistria ascund pregătirile pentru o invazie a Ucrainei din altă direcție, susține Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin, mai ales că în regiunea separatistă Transnistria se află aproximativ 1.500 de soldați ruși, avertizează generalul american în rezervă David Petraeus.

Nu e nicio îndoială că Putin nu se va opri în Ucraina. Întrebarea este cât timp i-ar lua să-și regrupeze forțele (militare) pentru a le desfășura în altă parte? În mod sigur, Moldova va fi în vizor. La urma urmei, acolo încă sunt vreo 1.500 de soldați ruși în acea fâșie de teren, Transnistria, în Moldova”, a declarat, într-un interviu acordat CNN, David Petraeus, cel care a fost director al CIA.

În opinia acestuia, Putin nu stă cu ochii doar pe Republica Moldova. Liderul de la Kremlin își concentrează atenția și asupra statelor baltice, a căror existență îi deranjează.„Obeictivul său a fost dintotdeauna refacerea a cât mai mult din fosta Uniune Sovietică ori poate chiar din fostul Imperiu Țarist, cu el (n.r. – Vladimir Putin) pe post de țar”, a afirmat David Petraeus.

ISW: Moscova ar putea pregăti o invazie în altă parte în Ucraina

Informațiile despre un referendum în Transnistria ascund pregătirile pentru o invazie a Ucrainei din altă direcție, susține Institutul pentru Studiul Războiului din Washington

Nu există niciun indiciu că o grupare limitată de trupe rusești în Transnistria ar putea încerca operațiuni la sol care ar putea amenința Ucraina, susține Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său de sâmbătă, 24 februarie.

Cercetătorii ISW au sugerat că, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, oficialii transnistreni ar putea urmări să sprijine operațiunile hibride rusești care vizează destabilizarea politică și socială a Moldovei. În același timp, ISW consideră că astfel de acțiuni reprezintă o amenințare la adresa stabilității Moldovei, și nu un pericol militar pentru Ucraina.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata