Ce știm până acum despre contraofensiva ucraineană: „Ceea ce vedem este cu siguranță începutul”

0 107

Contraofensiva pe scară largă a Ucrainei, anunțată de luni de zile, susținută cu noi tancuri occidentale și vehicule blindate, a început în sfârșit. Acțiunile militare nu se mai limitează la „modelarea” câmpului de luptă sau la contraatacuri țintite, dovezile arată începutul unor ofensive majore ucrainene pentru a sparge liniile fortificate rusești de-a lungul mai multor axe, scrie The Kyiv Independent, într-o amplă analiză a frontului din Ucraina.

Deși operațiunile ofensive ale Ucrainei sunt încă la început, cele două axe principale de atac par să fie ambele pe linia frontală de sud, care se întinde de la râul Nipro, peste regiunea Zaporojie, până în vestul regiunii Donețk.

Primele informații despre contraofensivă au venit pe 5 iunie, când surse ruse au raportat atacuri ucrainene în jurul satului Novodonetske, în sectorul dintre Velyka Novosilka și Vuhledar din regiunea Donețk. Vuhledar a fost locul unei mari ofensive ruse eșuate în timpul iernii.

Pe 8 iunie, a fost raportată o nouă încercare de înaintare ucraineană mai spre vest, lângă orașul Orikhiv. Materiale foto și video au apărut rapid pe rețelele sociale cu mai multe vehicule ucrainene avariate și distruse în zonă, inclusiv tancurile Leopard 2, ceea ce indică faptul că primul atac major ucrainean cu echipamente noi occidentale s-a încheiat probabil cu un eșec, deși dimensiunea forțelor angajate împotriva rușilor nu a fost clară.

Deși nu au fost confirmate câștiguri ucrainene pe axa Orikhiv în zilele care au urmat acestui atac, forțele ucrainene au avut mai mult succes la sud de Velyka Novosilka.

Înaintând constant de-a lungul ambelor maluri ale râului îngust Mokri Yaly, unitățile ucrainene au eliberat mai multe sate, inclusiv Neskuchne, Blahodatne, Storozheve și Makarivka. În seara zilei de 12 iunie, eliberarea acestor sate și a altor trei din alte sectoare a fost confirmată de ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, care a raportat un avans total de 6,5 kilometri în zonă.

Între timp, armata ucraineană continuă să raporteze contraatacuri reușite în jurul Bahmutului, în regiunea Donețk, care a fost în cele din urmă cucerit de forțele ruse la sfârșitul lunii mai, după 10 luni de lupte brutale.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata