CEDO a acordat despăgubiri în valoare 170.000 euro, pentru 4 cetățeni ceceni care au fost torturați de forțele ruse de securitate

0 108

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acordat despăgubiri de 170 000 de euro lui Eldar Orazbayev, Muslim Zulkarnaev, Timur Satabaev și Umar Chapanov, care au declarat că au fost torturați de forțele de securitate între 2002 și 2006. Decizia este publicată pe site-ul instanței.

Așa cum a fost menționat pentru Novaya Gazeta în Inițiativa Juridică*, care reprezenta interesele victimelor, în 2004, în IVS al Biroului Operațional-Căutare (ORB-2) , Groznîi Eldar Orazbayev a fost strangulat cu un pachet, bătut, încătușat de baterie, electrocutat. Bărbatul a fost obligat să mărturisească într-un caz de terorism. Ca urmare, el a fost obligat să semneze documentele necesare.

Zulkarnaev a declarat că a fost răpit de bărbați care s-au prezentat ca ofițeri GRU. De asemenea, a fost torturat și i s-a cerut să mărturisească implicarea în terorism în UBOP volgograd. S-au cerut mărturisiri și de la Satabaev: printre altele, forțele de securitate de la ORB-2 din Groznîi i-au stins mucurile de țigară pe spate, i-au pus o mască de gaze și l-au electrocutat.

Fiecarui dintre acesta, CEDO i-a acordat despăgubiri de 50 de mii de euro, iar Umar Chapanov va primi 20 de mii de euro.

Sursa: novayagazeta.ru

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata