CEDO condamnă Rusia pentru uciderea a trei musulmani de către agenţi FSB

0 123

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru încălcarea dreptului la viaţă şi absenţa unei anchete efective după uciderea a trei tineri musulmani de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) în 2012, potrivit AFP.

Magomed Haiauri şi Islam Taşiev, ambii studenţi la Moscova în anul cinci, şi Artur Karsamauli, absolvent al Facultăţii de Drept la o instituţie de învăţământ superior din capitala rusă, au fost împuşcaţi mortal în iulie 2012 – timp ce se aflau în vacanţă – în campusul Universităţii de Stat din Inguşetia, în Caucazul rusesc, de către agenţi ai FSB.

O anchetă a fost deschisă ulterior împotriva celor trei victime pentru posesie ilegală de arme şi tentativă de omor asupra unui agent public.

În cursul acestei anchete, FSB a asigurat că a fost informat despre o adunare a membrilor unor grupări armate ilegale în campus şi că agenţii care s-au deplasat la faţa locului doar au ripostat unor tiruri. Aceste declaraţii nu au fost confirmate de martori.

Ancheta a fost închisă, iar apoi redeschisă de autorităţi în mai multe rânduri şi nu s-a finalizat încă.

Află toată istoria AICI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata