Cel puţin 30.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul declanşat de Rusia, potrivit unui grup civic

0 51

Un grup civic ucrainean a declarat că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, bilanţul total depăşind 30.000, transmite Reuters.

Kievul tratează informaţiile despre pierderile sale în război drept secrete de stat şi oficialităţile ucrainene afirmă că dezvăluirea cifrelor ar putea afecta eforturile armatei. O relatare din luna august a cotidianului The New York Times, care cita oficialităţi americane sub rezerva anonimatului, avansa un bilanţ de 70.000 de morţi în rândul ucrainenilor.

În cotidianul Tijden, istoricul Iaroslav Tincenko şi voluntarul Herman Şapovalenko au afirmat că proiectul ‘Book of Memory’, al lui Şapovalenko, a confirmat 24.500 de victime în timpul luptelor şi în afara lor. Bilanţul real ar putea fi însă mai ridicat întrucât mulţi dintre cei 15.000 de soldaţi daţi dispăruţi sunt probabil morţi.

Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste cifre.

Aplicând o proporţie de 1:3, autorii studiului au estimat numărul răniţilor la aproximativ 100.000.

Autorii articolului din Tijden au afirmat că este esenţial ca estimările din media occidentale să fie contrabalansate de date verificabile.

„Ar trebui să vorbim despre asta în timpul războiului din Ucraina? Noi aşa credem, dar numai în termeni de date concrete şi surse deschise şi credibile”, au scrie ei.

În ceea ce o priveşte, Rusia nu a dezvăluit pierderile din rândurile forţelor sale armate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata