Chișinăul combate falsurile Tiraspolului privind pretinsa „blocadă economică” din regiune

0 48

Volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană combate retorica așa-numitei blocade economice regionale despre care vorbesc tot mai des așa numitele autorități de la Tiraspol, după ce Biroul politici pentru reintegrare a prezentat datele statistice ce arată contrariul declarațiilor separatiștilor.

Conform cotei procentuale cantitative a importurilor de bunuri în regiune pe semestrul I al anului curent, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării, 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate au revenit regiunii separatiste, precum și 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate sau 10,40% din total de benzină ș.a.

„Coraportul unor cifre de bunuri importate cu numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est ale țării evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului, ceea ce denotă că acele bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune ci pătrund și pe alte piețe de consum. Mai mult decât atât în anul curent se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune, ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe, conform rigorilor legislației naționale în vigoare continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale. Corespunzător, retorica acuzatoare și provocatoare a Tiraspolului este nefondată și lipsită de date veridice probate”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului.

Precizăm că, pretinsele autorități din regiunea separatistă în ultima perioadă acuză autoritățile constituționale de la Chișinău că „intenționat ar crea o blocadă”, astfel ca în Transnistria să nu ajungă suficiente produse alimentare, de consum sau medicamente. Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i s-a plâns și autorităților din Federația Rusă pe această așa zisă blocare economică a regiunii nerecunoscute pe plan internațional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata