Chișinăul solicită intervenția Misiunii OSCE legat de comunicarea cu Tiraspolul

0 228

Chișinăul solicită intervenția Misiunii OSCE pentru a convinge Tiraspolul să revină la platformele de comunicare agreate anterior și să aibă o atitudine respectuoasă față de oficialii și autoritățile publice ale Republicii Moldova. Autoritățile constituționale se declară îngrijorate de „comportamentul din ultima perioadă a Tiraspolului, care într-o manieră bizară se abate de la formatul stabilit de purtare a corespondenței între cele două maluri ale Nistrului”, transmite IPN.

Necesitatea respectării formatelor de dialog neutre între Chișinău și Tiraspol a fost reiterată la întrevederea dintre șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani, și șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

În cadrul discuțiilor s-a menționat că partea moldovenească rămâne în așteptarea unor date concrete din partea Tiraspolului care, din motive neclare, a contramandat mai multe ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale. Or, acestea fusese propuse de către Chișinău să aibă loc pe parcursul lunii decembrie.

Chișinăul precizează că Tiraspol remite sesizări directe în adresa instituțiilor naționale de profil, care sunt nedumerite în acest sens. Autoritățile au solicitat intervenția promptă a Misiunii OSCE în vederea convingerii Tiraspolului de a se reîntoarce pe calea cea corectă, a reveni în platformele de comunicare agreate anterior.

Șeful Biroului a mulțumit pentru contribuția productivă și facilitarea de către OSCE a procesului de definitivare și de atingere a consensului pe textul Declarației Consiliului Ministerial al OSCE cu privire la procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, care a fost aprobată pe 3 decembrie curent la Stockholm. Și anume, cu reconfirmarea sprijinului ferm pentru soluționarea conflictului transnistrean în parametrii suveranității și unității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională.

Într-un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare se precizează că la întrevedere s-a menționat deplina deschidere pentru a avea o conlucrare constructivă pe filiera procesului de reglementare sub egida Președinției în exercițiu polone a OSCE din anul 2022. În comun cu autoritățile Republicii Moldova, urmează a fi coordonate și trasate prioritățile și obiective de activitate viabile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata