Cinci persoane au fost condamnate în Belarus pentru o tentativă de „lovitură de stat”

0 35

Cinci persoane, printre care liderul unui partid politic şi un avocat american, au fost condamnate luni în Belarus la pedepse aspre cu închisoarea, în urma unui proces pentru o tentativă de „lovitură de stat” în această ţară autoritară, aliată a Moscovei, informează AFP, citată de digi24.ro.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut în aprilie 2021 că a dejucat această operaţiune, planificată, potrivit lui, de SUA şi pe care el a prezentat-o drept o tentativă de „asasinat” ce îl viza pe el şi pe familia lui.

Potrivit principalei organizaţii belaruse pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, printre acuzaţi se numără politologul şi criticul literar Aleksandr Feduta, liderul Partidului Frontul Popular, Rigor Kastusev, şi avocatul Iuri Ziankovici, care are şi cetăţenie americană.

Ziankovici a primit o pedeapsă de 11 ani de detenţie pentru că „a creat şi condus un grup extremist”, în timp ce Feduta şi Kastusev au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare, după ce au fost declaraţi vinovaţi că au complotat „pentru a pune mâna pe putere prin mijloace anticonstituţionale”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata