Cine e cel mai puternic om din Europa. Politico a publicat topul anual al celor mai influenți lideri europeni

0 161

Fostul premier polonez Donald Tusk este cea mai puternică personalitate politică din Europa, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski este cel mai influent lider din categoria visătorilor, potrivit clasamentului anual realizat de Politico. Topul Politico al celor mai influenţi 28 de lideri din Europa este împărţit în trei categorii, şi anume oamenii de acțiune, visătorii şi perturbatorii.

Timp de două decenii, doi bărbați au luptat între ei pentru sufletul Poloniei, scrie Politico. De o parte a fost Donald Tusk, fostul prim-ministru și președinte al Consiliului European și actualul lider al opoziției centriste; iar de cealaltă parte, Jarosław Kaczyński, reprezentatul tradiționaliștilor, conservatorilor catolici și naționaliștilor și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS). „Acum, după opt ani în care Kaczyński a fost la putere țara se află în pragul unei noi ere a lui Tusk, iar vântul schimbării bate din nou”, notează Politico.

„Reverberațiile revenirii lui Tusk vor fi resimțite în întreaga Europă. Relațiile polono-germane s-au prăbușit în timpul anilor în care PiS a fost la putere, pe fondul cererilor persistente ale Varșoviei ca Berlinul să plătească peste 1 000 de miliarde de euro reparații de război, invocate de fiecare dată când partidul de guvernământ avea nevoie de un impuls în sondaje. Relațiile Poloniei cu Franța au fost, de asemenea, tensionate, guvernul PiS reproșându-i președintelui Emmanuel Macron eforturile sale de apropiere de Kremlin […] Cu Tusk din nou la cârma Poloniei și făcând gesturi conciliante, aceste tensiuni s-ar atenua probabil, iar troica de securitate Polonia-Franța-Germania s-ar putea întoarce la treabă”, a scris Politico.

Cel mai influent visător

În capul listei visătorilor din topul Politico se află președintele ucrainean Volodimir Zelenski descris drept „alergătorul la maraton”.

„Winston Churchill. Martin Luther King Jr. Nelson Mandela. Din când în când, apare câte un lider care schimbă cursul istoriei, nu prin forța armatei sau prin puterea economiei, ci prin puterea cuvintelor sale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un astfel de lider”, scrie Politico.

„2024 va fi un an plin de provocări […] Lumea este distrasă de o nouă aprindere a vechiului război din Orientul Mijlociu; ucrainenii sunt epuizați de doi ani de bătălii și se zbat să recupereze teritoriile în fața tocătorului de carne brutal a Rusiei; europenii de rând resimt o criză a costului vieții care amenință să le frâneze generozitatea față de ucrainenii care își dau viața pentru a ține la distanță forțele președintelui Vladimir Putin”, notează Politico.

Între timp, Zelenski se confruntă cu perspectiva unor alegeri în toiul războiului.

„Pentru a organiza un scrutin în timp de război, Zelenski – cu acordul parlamentului – ar trebui să modifice Constituția țării. Or, această perspectivă ridică întrebări majore cu privire la legitimitatea democratică: Majoritatea canalelor de televiziune din țară sunt puternic controlate de guvern, cenzura este foarte răspândită, milioane de ucraineni care au fugit din cauza războiului rămân în străinătate, iar zeci de mii de soldați ar vota în zonele de luptă. Și asta fără a se lua în considerare costul organizării și asigurării siguranței unui vot pe timp de război. Acestea sunt probleme uriașe, dacă nu imposibil de rezolvat – întrebarea este dacă Zelenski o poate scoate la capăt și cu ce costuri”, concluzionează Politico.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata