Cine este Mihail Jar, monahul controversat care a acuzat securitatea ucraineană că îi terorizează pe preoții și călugării români. Ce interese ascunse are

444

Călugărul Mihail Jar, stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța (Ucraina), a acuzat recent autoritățile de la Kiev că îi persecută pe ierarhii români.

El a declarat la un post tv din România că mănăstirile au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene. Acuzațiile sale au alimentat teoriile potrivit cărora România nu ar trebui să susțină Ucraina în fața agresiunii ruse.

Ulterior, Biserica Ortodoxă Română a transmis că preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de biserica ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă. B.O.R a făcut un apel către preoți, inclusiv din Ucraina, ”să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la realitatea tragică din țara vecină, ”invadată și agresată militar de aproape un an”.

Cine este Mihail Jar Vasiliovici, cunoscut și ca Mitropolitul Longhin

Mihail Jar Vasiliovici este fondatorul și conducătorul unui adăpost pentru copii din regiunea Cernăuți.

Încă de la începutul războiului, el s-a poziționat de partea partidelor pro-ruse ale Ucrainei, cum ar fi Blocul de Opoziție (mai târziu OPZZH – în prezent interzis în Ucraina).

Liderii pro-ruși au mers adeseori să viziteze așezământul lui Longhin, în cadrul unor acțiuni de PR, potrivit rfi.ro.

Călugărul deține și cetăţenie română, în ciuda faptului că dubla cetăţenie nu este permisă în Ucraina.

La sfârșitul anului 2013, când a izbucnit revolta populară cunoscută drept ”Revoluția Maidanului”, în urma căreia fostul președinte Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere, Longhin s-a poziționat de partea Moscovei, numind autoritățile ucrainene ”blestemate” și ”slujitori ai lui Satan”.

 

”Vă chem la pace. Sunt aproximativ 10.000 de soldați morți despre care nici măcar mamele lor nu știu că nu mai sunt în viață. (…) Va fi greu să plătiți pentru sângele vărsat”, declara atunci mitropolitul.

El a dat vina pentru război pe ”Europa blestemată” și pe americani, spunând că ”oriunde merg, aduc doar ostilitate și sânge”.

”Acum ei stau deoparte și se bucură de vărsarea sângelui nostru ortodox. Cu toții simțim, fraților, că suntem în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial. Prin urmare, vă chemăm – pocăiți-vă! Nu vom lăsa copiii să moară!”, mai spunea el.

În 2016, mitropolitul a criticat faptul că Patriarhul Kiril al Rusiei s-a întâlnit cu Papa Francisc și a semnat ”Declarația de la Havana”. L-a numit pe Papa ”eretic” și l-a acuzat pe Kiril că a trădat Ortodoxia și a luat ”calea antihristului”.

Doi ani mai târziu, s-a pronunțat împotriva legii votate de Parlamentul Ucrainean care viza introducerea documentelor de identitate biometrice. A acuzat autoritățile că îi lipsesc pe copiii orfani de burse și îi pun în imposibilitatea de a fi admiși în școli, dacă nu dețin noile documente de identitate.

”Ce se întâmplă dacă nu vreau să mi se ia amprenta, ca unui infractor? Dacă nu vreau un pașaport biometric?”, spunea mitropolitâul.

Tot în 2018, după ce Patriarhul Ecumenic a recunoscut autocefalia bisericii locale ucrainene, separată de Patriarhia Moscovei, Longhin a afirmat că biserica ucraineană este a antihristului și a diavolului. Pe membrii parlamentului care au susținut apelul către Patriarhul Ecumenic i-a numit atei și slujitori ai lui Satana.

În timpul pandemiei de Covid, monahul a fost unul dintre cei care s-au opus vaccinării, promovând, în schimb, împărtășania.

”Avem un vaccin puternic! Vă încurajez să îl îmbrățișați! Nu poți trăi fără acest vaccin, el ucide orice infecție, orice păcat, orice murdărie care este în tine, pe care ai adunat-o de 40-50 de ani. Aceasta este o sfântă împărtășire, care vindecă, care sfințește și nimic altceva nu dă viață veșnică”, scria Longhin pe rețelele de socializare.

Recent, în septembrie 2022, a organizat o amplă procesiune la mănăstirea sa din Bănceni, deși astfel de evenimente sunt interzise în vreme de război pentru că pun oamenii în pericol. După ce Poliția i-a întocmit un proces verbal, monahul a acuzat că este pedepsit pentru credința sa.

El a reacționat critic și la decizia privind preluarea de către biserica independentă ucraineană a Lavrei Pecerska din Kiev, celebra mănăstire istorică din inima capitalei ucrainene.

Detalii, AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și