Cine este moldoveanul care a desenat stelele lui David la Paris și ce legătură are cu „gruparea Șor”

0 121

Moldoveanul suspectat că a desenat steaua lui David pe mai multe clădiri din Paris se numește Alexandr Cocii și locuiește în regiunea transnistreană. Europa Liberă l-a identificat pe Alexandr Cocii în poze de la protestele antiguvernamentale organizate anul trecut de Partidul Șor la Chișinău.

Într-o discuție la telefon cu reporterii Europei Libere, Alexandr Cocii a spus că a călătorit în Franța și că a revenit recent în R. Moldova, aflându-se acum în regiunea transnistreană. nCocii a confirmat că-l cunoaște pe comanditarul acțiunii din Franța, Anatoli Prizenco, dar a evitat să spună dacă a fost printre moldovenii recrutați de acesta pentru a desena simbolurile evreiești pe clădiri din Paris contra plată.

 

Datele deschise consultate de Europa Liberă și cele indicate de Cocii pe rețelele de socializare arată că el este născut pe 22 iunie 1990. Informația coincide cu precizările făcute de poliția franceză pe 7 noiembrie, atunci când a anunțat că a reținut un cuplu de moldoveni suspectați în acest caz – un bărbat născut în iunie 1990 și o femeie din decembrie 1994. Un alt cuplu de moldoveni ar fi reușit să fugă.

Anatoli Prizenco, bărbatul din R. Moldova care, potrivit autorităților franceze, i-ar fi plătit cu câte 50 de euro pe cei patru ca să deseneze stele ale lui David la Paris, a spus Europei Libere că persoanele reținute au fost eliberate, deoarece nu s-ar fi putut demonstra caracterul antisemit al acțiunilor lor, și se află deja în R. Moldova. Drept răspuns la o solicitare a Europei Libere, procuratura din Paris a menționat că ancheta pe acest caz continuă, motiv din care nu poate oferi mai multe detalii.

El apare în imaginile surprinse pe 23 octombrie 2022, când manifestanții au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și au avut loc altercații cu poliția.

Alexandr Cocii a fost prezent la un protest organizat de partidul Șor.

Alexandr Cocii, la protestul antiguvernamental organizat de Partidul Șor la Chișinău pe 23 octombrie 2022.
Alexandr Cocii, la protestul antiguvernamental organizat de Partidul Șor la Chișinău pe 23 octombrie 2022.

Mai mulți participanți la marșul condus de deputata Marina Tauber au fost atunci reținuți. Poliția a spus, înaintea demonstrației din 23 octombrie 2022, că Partidul Șor ar fi pregătit o destabilizare a situației din R. Moldova, acuzație respinsă de formațiunea care, între timp, a fost scoasă în afara legii.

În comunicatul emis ieri, Poliția preciza că suspectul a fost implicat anterior în „acțiuni de huliganism și destabilizare, dirijate de către grupul Șor” și sugera că oligarhul fugar Ilan Șor ar fi organizat acțiunea de la Paris, pentru a „denigra imaginea” Republicii Moldova.

sursa: europa libera

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata