Cine este omul de afaceri care a ajuns prorector la Academia de Teologie Ortodoxă

0 321

Unul dintre noii conducători ai Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova este omul de afaceri Nicolae Ionichi, care a făcut donații pentru biserici și mănăstiri, fiind decorat de Mitropolitul Moldovei Vladimir. În același timp, firma lui de construcții a apărut în câteva investigații de presă scrie europa liberă.

Mitropolia Moldovei a anunțat, pe 15 noiembrie, că au fost numiți noi conducători la Academia de Teologie Ortodoxă. Arhimandritul Nectarie (Gherman), starețul Mănăstirii Horești, a fost numit prorector pentru studii, ieromonahul Macarie (Crudu) a devenit decan al Facultății de Teologie Pastorală și Nicolae Ionichi – prorector pentru management instituțional.

Schimbarea a avut loc a doua zi după ce fostul rector al Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu, și fostul decan al Facultății de Teologie Pastorală, Andrei Oistric, au fost opriți de la oficierea celor sfinte, după ce au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

În timp ce primii doi noi conducători ai academiei sunt călugări, Nicolae Ionichi vine din lumea laică și este un om de afaceri, unul din fondatorii companiei de construcții Inamstro SRL.

Echipa Europei Libere l-a văzut pe Nicolae Ionichi pe 13 noiembrie la Palatul Mitropolitan, când a fost primit în audiență de Mitropolitul Vladimir.

Pe 16 noiembrie, după o ședință la Mitropolia Moldovei, Europa Liberă l-a întrebat pe vicarul mitropolitan Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca, de ce a fost numit în funcție Ionichi și cu ce se va ocupa la academie. „Prorectorul pe management instituțional va coordona tocmai acest domeniu”, a răspuns scurt vicarul responsabil de relația cu presa.

Europa Liberă a încercat să-l contacteze și pe Nicolae Ionichi pentru a afla mai multe detalii. Reprezentanții companiei au promis că-i vor transmite mesajul și că vor reveni cu un răspuns, ceea nu s-a întâmplat până la publicarea acestui articol.

Omul de afaceri Nicolae Ionichi are o relație mai veche cu Mitropolia Moldovei, fiind pomenit în comunicatele instituției drept „binefăcător și ctitor” al mai multor lăcașe sfinte. Pentru aceste merite, în 2016, el a fost decorat de Mitropolitul Vladimir cu ordinul bisericesc „Sf. Paisie Velicicovschi”, gradul II.

Nicolae Ionichi, decorat de Mitropolitul Vladimir cu ordinul bisericesc „Sf. Paisie Velicicovschi”, gradul II, martie 2016.
Nicolae Ionichi, decorat de Mitropolitul Vladimir cu ordinul bisericesc „Sf. Paisie Velicicovschi”, gradul II, martie 2016.

În 2022, Ionichi și partenerul lui de afaceri, Vitalie Verejan, au avut o întrevedere cu mitropolitul la Reședința Mitropolitană din Chișinău. „În cadrul discuției, interlocutorii au relatat întâistătătorului despre acțiunile ctitoricești întreprinse în ultima perioadă și au fost stabilite mai multe proiecte de activitate pentru viitor”, se arăta în comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Nicolae Ionichi (dreapta) și partenerul său de afaceri, Vitalie Verejan (stânga), la o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir, septembrie 2022.
Nicolae Ionichi (dreapta) și partenerul său de afaceri, Vitalie Verejan (stânga), la o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir, septembrie 2022.

Tot în 2022, Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni, Petru, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, a oficiat o liturghie în biserica „Tuturor Sfinților” din satul de baștină al businessmanului, Gordinești, raionul Rezina, la invitația lui Ionichi și a preotului din localitate. La final, Arhiepiscopul Petru i-a decorat pe Ionichi și pe Verejan cu distincția Episcopiei de Ungheni și Nisporeni „Icoana Maicii Domnului” pentru „aportul și susținerea” oferit lăcașelor sfinte.

Nicolae Ionichi îl întâmpină pe Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni, Petru, în satul său natal, Gordinești, raionul Rezina, februarie 2022.
Nicolae Ionichi îl întâmpină pe Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni, Petru, în satul său natal, Gordinești, raionul Rezina, februarie 2022.

La sfârșitul anului trecut, și vicarul mitropolitan, Episcopul Ioan de Soroca, a oficiat o liturghie la biserica din Gordinești. El a transmis un mesaj „de mulțumire și recunoștință” pentru „truda depusă în vederea sprijinirii bisericilor și mănăstirilor” din partea Mitropolitului Vladimir pentru cei doi fondatori ai companiei de construcții Inamstro.

Nicolae Ionachi, primind împărtășanie de la Episcopul Ioan de Soroca, în biserica din satul natal, Gordinești, Rezina, decembrie 2022.
Nicolae Ionachi, primind împărtășanie de la Episcopul Ioan de Soroca, în biserica din satul natal, Gordinești, Rezina, decembrie 2022.

În februarie 2022, Nicolae Ionichi și Vitalie Verejan au fost decorați de Mitropolitul Vladimir cu Ordinul „Meritul bisericesc” de gradul III pentru renovarea mai multor săli de studii de la Academia de Teologie Ortodoxă. Noul prorector pentru management instituțional al academiei este și co-autor al unei cărți despre satul natal, Gordinești, lansată anul trecut.

Mitropolit Vladimir l-a decorat pe Nicolae Ionichi pentru că a contribuit la renovarea sălilor de studii de la Academia de Teologie Ortodoxă, februarie 2022.
Mitropolit Vladimir l-a decorat pe Nicolae Ionichi pentru că a contribuit la renovarea sălilor de studii de la Academia de Teologie Ortodoxă, februarie 2022.

Vizat în investigații jurnalistice

Nicolae Ionichi a ajuns în vizorul presei după ce compania Inamstro SRL, unde el deține o treime din acțiuni, alături de Vitalie Verejan și soția acestuia, a pornit mai multe proiecte imobiliare care s-au lăsat cu scandaluri, plângeri și litigii cu primării și instituții de stat.

Centrul de Investigații Jurnalistice scria încă în 2017 despre aceste cazuri, pornind de la construcția pe strada Vissarion Belinski din Chișinău a unui sediu pentru Centrul de Medicină Sportivă „Atletmed”, care oferă servicii medicale sportivilor. În 2014, Guvernul a permis ca pe terenul unde se afla centrul să fie construit un bloc, atât cu încăperi pentru „Atletmed”, cât și apartamente pe care dezvoltatorul imobiliar urma să le vândă.

Potrivit investigației, firma Inamstro SRL „a fost găsită rapid, iar toate actele permisive au fost eliberate de municipalitate”. Locatarii din apropierea șantierului s-au plâns că în casele lor au apărut fisuri și că n-au fost consultați înainte de începerea lucrărilor, acționând compania în judecată. Nicolae Ionichi a respins atunci acuzațiile și a declarat că ar fi vorba de „blocaje intenționate”.

O altă companie în care era co-fondator Nicolae Ionichi, „Bon Ton & Company”, apare într-o investigație din 2021 a postului TV8 despre cum mai multe imobile ale statului au fost privatizate la prețuri derizorii. Firma respectivă a plătit pentru un spațiu nelocativ de pe strada Ismail, din centrul Chișinăului, cu o suprafață de 234 de metri pătrați, 775.000 de lei sau 3.200 de lei/m2, valoarea cadastrală fiind însă de 2,8 milioane de lei.

În 2016, clădirea, aflată chiar în vecinătatea Academiei de Teologie Ortodoxă, a fost ipotecată la bancă pentru un credit de 6 milioane de lei. Reprezentanții companiei au explicat atunci că autoritățile sunt cele care stabilesc prețurile de privatizare, iar imobilul a fost gajat la pachet cu alte bunuri.

Compania Inamstro SRL apare și într-un material al Ziarului de Gardă despre companiile cu interese economice în Chișinău care au finanțat reparația mai multor obiective social-culturale din capitală. Primarul Ion Ceban a participat alături de Vitalie Verejan la deschiderea zonei pietonale din parcul „Butoiaș”, din sectorul Buiucani. Amenajarea zonei pietonale a fost finanțată de Inamstro SRL, iar Verejan a explicat că de aceasta vor beneficia și locatarii complexului construit de companie în apropiere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata