Comisia Europeană recomandă statelor UE să susțină cererea Republicii Moldova de stat candidat

0 44

 

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să devină oficial țări candidate la admiterea în Uniunii Europeană. Anunțul l-a făcut și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.  Pe baza recomandării Comisiei, liderii UE trebuie să decidă acum cum să procedeze. O decizie ar putea fi luată deja săptămâna viitoare, când liderii din țările UE se vor reuni la Bruxelles pentru un summit.

 

 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a venit cu o reacție.

 

„E o nouă zi istorică pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Astăzi Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale UE. Salut faptul că în Opinia formulată și anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE acordarea țării noastre a statutului de candidat pentru aderare pe baza înțelegerii că Republica Moldova va întreprinde eforturi adiționale într-o serie de domenii cheie precum reforma justiției, combaterea corupției și administrația publică”, se arată în anunțul lui Popescu.

 

Popescu  afirmă că Republica Moldova „aparține Uniunii Europene – este proiectul nostru de țară”.

 

„Suntem o țară europeană, limba noastră, limba română este o limbă oficială a Uniunii, avem o istorie europeană, cu un sistem politic democratic european. Contăm pe faptul că la Consiliul European în cadrul reuniunii din 23 – 24 iunie, statele membre vor sprijini recomandarea Comisiei Europene, o decizie care ne va ancora la cel mai longeviv proiect al păcii, prosperității și democrației pe continentul european”, conchide Popescu.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia militară la sfârșitul lunii februarie. Moldova și Georgia și-au depus atunci și ele candidaturile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata