Comisia Europeană susține în general ideea de a acorda Moldovei statutul de candidat la UE – Politico

1 90

Membrii Comisiei Europene susțin în general ideea de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Un anunț în acest sens a fost făcut de Politico, care citează persoane familiarizate cu discuțiile de luni dintre membrii Comisiei. Sursele mai spun că reprezentanții Comisiei Europene vor recomanda acordarea acestui statut Ucrainei. 

Dezbaterea din cadrul Colegiul Comisarilor a fost ca urmare a vizitei din 11 iunie a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la Kiev, unde a discutat cu președintele ucrainean despre candidatura Ucrainei în vederea aderării la UE.

Potrivit surselor publicației, Comisia Europeană va recomanda acordarea Ucrainei a statutului oficial de țară candidată la UE.

„Moldova și Georgia au aplicat și ele pentru statutul de candidat. Iar, potrivit oficialilor, membrii Comisiei în general susțin Moldova, care în prezent are un guvern poziționat sigur pro-european”, transmite Politico.

În ceea ce privește Georgia, membrii Comisiei sunt mai puțin siguri dacă îi vor acorda statutul de candidat, deoarece în ultimii ani în țară „au crescut tulburările și se înregistrează o abatere de la democrație”.

Amintim că membrii Comisiei Europene intenționează să-și publice recomandările către țările UE până la sfârșitul săptămânii. Țările UE, la summit-ul din 23-24 iunie, planifică să analizeze cererea Moldovei, Ucrainei și Georgiei pentru aderarea la UE.

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Membrii Comisiei Europene susțin în general ideea de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Un anunț în acest sens a fost făcut de Politico, care citează persoane familiarizate cu discuțiile de luni dintre membrii Comisiei. Sursele mai spun că reprezentanții Comisiei Europene vor recomanda acordarea acestui statut Ucrainei, scrie Disinfo. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata