Companiile asociate cu „bucătarul-șef al lui Putin” au primit contracte guvernamentale pentru încă 30 de miliarde de ruble

0 6

Companiile asociate cu omul de afaceri din Sankt Petersburg și „bucătarul-șef al lui Putin” Evgheni Prigojin au primit contracte guvernamentale pentru alte 29 miliarde 800 milioane de ruble.

Pentru această sumă, cinci firme – ”Russocapital”, ”Verona”, ”Combine of Preschool Nutrition”, ”Shkolnik-YuZ” și ”Vilmap” – trebuie să furnizeze alimente școlilor și colegiilor din capitală. Se remarcă faptul că de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie, companiile au câștigat 29 din 35 de concursuri organizate de autoritățile de la Moscova.

Companiile omului de afaceri Evgeny Prigojin, care este numit de mass-media „bucătarul-șef al lui Putin”, furnizează alimente instituțiilor educaționale, medicale și guvernamentale din toată Rusia din 2011. Timp de zece ani, structurile de afaceri asociate cu „bucătarul-șef al lui Putin” au încheiat contracte guvernamentale de sute de miliarde de ruble.

  • Evgeny Prigojin este, de asemenea, asociat cu organizarea unui grup de bloggeri pro-guvernamentali la Sankt Petersburg – așa-numita „fabrică de troli”, dar  și cu crearea „companii militare private Wagner”. Aceasta a participat la operațiuni militare în estul Ucrainei, Siria și Africa. Mai multe grupuri independente de anchetă îl acuză pe Prigojin și structurile sale de implicare în asasinarea a trei jurnaliști ruși – Orkhan Dzhemal, Alexander Rastorguev și Kirill Radchenko, care au produs un film de investigație despre activitățile companiilor ”bucătarului lui Putin” în Africa.
  • În Statele Unite, omul de afaceri este acuzat că a încercat să intervină în alegerile prezidențiale, fiind inclus în lista sancțiunilor. „Bucătarul lui Putin” este, de asemenea, inclus în lista sancțiunilor UE din cauza acuzațiilor că ar livra arme către Libia. Prigojin neagă însă toate acuzațiile.
  • Prigojin este, de asemenea, cunoscut pentru că a intentat zeci de procese împotriva liderului opoziției Alexei Navalny și a susținătorilor acestuia. Instanțele au dispus ca „bucătarului lui Putin” și companiilor sale să le fie achitate zeci de milioane de ruble, considerând că anchetele echipei lui Navalny au afectat onoarea și demnitatea omului de afaceri.
  • În iunie, mass-media a publicat documente judiciare care demonstrează că Evgeny Prigojin a fost condamnat pentru jaf și fraudă în anii 1980.

Sursa: svoboda.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata