Compensarea cheltuielilor pentru gazul consumat și energia termică, aprobată de deputați, dar nu până la capăt

0 80

Proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazului natural sau a energiei termice în perioada rece a anului a fost aprobat astăzi, 18 noiembrie, în prima lectură de către deputați.

Potrivit prevederilor documentului consumatorii casnici vor beneficia de compensarea diferenței cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități. Astfel, se propune compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50 m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea va constitui 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021. Compensația maximă, oferită pentru consumul de gaz natural va constitui 540 de lei.

Adițional, pentru energia termică se propune compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru prima gigacalorie va constitui 450 de lei.

Beneficiari ai compensației diferenței de cheltuieli pentru consumul gazului natural sunt aproximativ 746 de mii de gospodării casnice. Alți 222 de mii de consumatori vor beneficia de compensație pentru utilizarea energiei termice.

Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț, pentru cinci luni, constituie aproximativ 771 de mln de lei pentru consumul de gaz natural și circa 340 mln de lei pentru consumul de energie termică.

Precizăm că, tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie  constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Proiectul de lege a fost susținut cu unanimitate de voturi a celor 83 de deputați prezenți în sală și urmează a fi adoptat în lectura a doua, cea finală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata