Conflict la vârful armatei ucrainene. Președintele Zelenski l-a demis pe comandantul-șef, intrat în conflict cu ministrul

0 129

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a eliberat din funcție pe comandantul-şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, după ce au apărut tensiuni între armată şi conducerea Ministerului Apărării, însă militarul a primit un post în Consiliul Național de Securitate și Apărare.

„Comandantul-şef Ruslan Homceak pleacă din funcţie, aceasta este decizia preşedintelui”, a anunțat purtătorul de cuvânt prezidenţial Serghei Nikiforov, într-o conferință de presă. „Preşedintele vrea să vadă sinergie între Ministerul Apărării şi forţele armate ale Ucrainei, dar din păcate nu vedem această sinergie, ci dimpotrivă, vedem conflicte”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ruslan Homceak a fost până în martie 2020 șeful Statului Major al armatei ucrainene, dar apoi a devenit comandant-șef al armatei, funcție înființată de președintele Zelenski.

Locul său în fruntea forţelor armate ucrainene va fi ocupat acum de Valeri Zalujnîi, șeful Comandamentului de Nord al armatei ucrainene, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Presa ucraineană a relatat în ultimele luni despre dispute între minister şi Homceak, deși au fost dezminţite de acesta din urmă. El a declarat pentru portalul gordon.ua că este vorba despre „o relaţie de lucru în care fiecare are propria opinie, şi-o poate susţine, se poate discuta, se poate ajunge la un rezultat”.

Ucraina, angajată într-un conflict cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul țării, un conflict soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014, le cere susţinătorilor săi occidentali să accelereze aderarea ei la NATO ca mijloc de descurajare în faţa Moscovei. Membri ai NATO afirmă însă că mai întâi Kievul trebuie să-şi reformeze forţele armate şi să combată corupţia.

Sursa: https://www.digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata