Consecințele războiului: Lipsa exporturilor din Ucraina ar putea duce la foamete în mai multe țări

0 154

Lipsa exporturilor din Ucraina va crea un deficit major de produse ce ar putea duce chiar și la foamete în unele țări. Acest lucru a fost anunțat de adjunctul ministrului pentru Politicii Agrare și Alimentației, Taras Vîsoțki, scrie Unian. Țara vecină ocupă un rol important pe piața exporturilor de cereale. Totodată, Ucraina este primul furnizor de ulei de floarea soarelui, un furnizor important de boabe de soia, carne de pasăre, miere și produse lactate.

Potrivit acestuia, în ultimii ani Ucraina s-a numărat printre primii cinci furnizori de cereale. Iar de Ucraina depinde aprovizionarea cu grâu, orz și porumb a mai multor țări.

„Dacă te uiți la regiunile care depind cel mai mult de produsele ucrainene, acestea sunt Orientul Mijlociu, inclusiv Africa de Nord… Egiptul este unul dintre importatorii de top de produse ucrainene. Am furnizat activ și în Asia de Sud-Est, în special către Indonezia, Coreea, China”, a notat Vîsoțki.

El a menționat că, dacă țările din Asia de Sud-Est se pot reorienta temporar către alte produse, atunci țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord depind foarte mult de livrările din Ucraina.

„Porturile sunt blocate de mai bine de o lună. Nu doar exportul de cereale sunt oprite, ci și cele de produse din carne, în special, carne de vită, pasăre, ouă, și produse lactate. De fapt, acest lucru poate duce la un deficit semnificativ și la foamete în țările în cauză”, a explicat viceministrul.

Ucraina formează 55% din exporturile de ulei de floarea soarelui – aceasta este majoritatea absolută. În același timp, în afară de China și India, țările UE sunt și ele mari importatori din Ucraina. Prin urmare, fără provizii ucrainene, va exista o penurie globală, a menționat Ministerul Politicii Agrare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata