Consiliul de Securitate: Rusia, China şi India se opun unei rezoluţii a Nigerului, care leagă schimbările climatice de securitate

0 268

Preşedintele Nigerului, Mohamed Bazoum, a pledat joi în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU în favoarea unei rezoluţii care să stabilească o legătura oficială între încălzirea climatică şi securitatea în lume, propunere respinsă de Rusia, China şi India.

„A venit timpul pentru Consiliu, în cadrul mandatului de prevenire, să ţină cont de riscurile de securitate legate de schimbarea climatică, ca element suplimentar al arhitecturii noastre de pace şi securitate”, a subliniat Mahomed Bazoum în cursul unei reuniuni a acestui for, prezidat în decembrie de ţara sa.

Nigerul speră să supună la vot în viitor o rezoluţie redactată împreună cu Irlanda care vizează „integrarea riscurilor de securitate legate de climat ca element central în strategiile globale şi de prevenire a conflictelor ale Naţiunilor Unite”.

Proiectul de rezoluţie cere de asemenea secretarului general al ONU un raport în termen de doi ani „cu privire la implicaţiile de securitate ale efectelor nefaste ale schimbării climatice” asupra dosarelor gestionate de Consiliu şi recomandări privind modul în care aceste riscuri pot fi tratate.

Potrivit unor surse diplomatice, Rusia ameninţă de mai multe zile să-şi utilizeze dreptul de veto împotriva acestui proiect de rezoluţie.

„Pentru noi, legătura directă între terorism şi schimbarea climatică este departe de a fi evidentă”, a afirmat în Consiliu ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. O rezoluţie ce „va crea confuzie şi dublarea” cu alte forumuri care se ocupă de încălzirea climatică, a adăugat el, susţinut în această poziţie de India.

„Suntem convinşi că trebuie examinată fiecare ţară şi fiecare regiune în mod individual. Abordările generice şi mecanice în abordarea cauzelor conflictului distrag atenţia Consiliul de Securitate de la rezolvarea acestor probleme”, a insistat ambasadorul rus.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata