Concernul energetic rusesc Gazprom a anunțat, vineri, finalizarea construcției gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania, pe sub Marea Baltică. Experții spun că gazul ar putea începe să circule prin conductă pe 1 octombrie și că aceasta ar putea fi o veste bună pentru piețele din Europa, care au probleme cu aprovizionarea și unde prețurile amenință să explodeze în sezonul rece.

Acum o săptămână, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, afirma că această creştere a preţurilor la gaze naturale e dirijată de Federaţia Rusă, prin Gazprom, și că se așteaptă la o temperare a scumpirilor după ce  Nord Stream 2 va deveni operațional.

Investiţia de 11 miliarde de dolari va permite gigantului rus Gazprom să-şi dubleze exporturile spre Europa. E o afacere proastă pentru europeni – a apreciat, iniţial, administraţia americană, care a renunţat, finalmente, la sacţiunile impuse firmelor implicate în construcţia gazoductului. Viitorul gazoduct Nord Stream 2 amenință Ucraina și întreaga Europă Centrală, pe plan politic, militar și energetic – au avertizat, în iulie, într-un comunicat comun, șefii diplomațiilor de la Kiev, Dmytro Kuleba, și Varșovia, Zbygniew Rau.

Ei au reacționat imediat după ce guvernele american și german au convenit, în principiu, să sancționeze Moscova dacă aceasta va folosi noul gazoduct ca pe o armă politică și să ofere compensații Ucrainei pentru pierderile financiare pe care i le va provoca modificarea fluxului de gaze rusești spre vestul Europei. Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat speranța că Washingtonul și Berlinul îi vor putea oferi țării sale garanții de securitate energetică, pe fondul temerilor pe care le provoacă la Kiev apropiata inaugurare a conductei. Zelenski afirmă că  Ucraina, până acum țara predilectă de tranzit pentru gazele rusești spre Europa, va pierde două miliarde de dolari anual.

Sursa: https://www.veridica.ro