Controlorul de trafic aerian care a forțat aterizarea avionului Ryanair la Minsk cu Roman Protasevici, a fugit din țară

0 116

Controlorul de trafic aerian Oleg Galegov, care a dat indicații de a ateriza forțat avionul la Minsk împreună cu fondatorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, a fugit din Belarus. Potrivit rapoartelor din presă, Galegov a părăsit în secret țara cu familia sa la începutul lunii iulie, fără a-i informa pe niciunul dintre colegii săi despre planurile sale.

Angajații din Belaeronavigatsia, unde a lucrat dispecerul, au confirmat jurnaliștilor că Galegov a dispărut brusc, deconectându-și telefonul și ștergându-și paginile din rețelele de socializare. La rândul său, Belaeronavigatsia a spus că Galegov și-a luat concediu în iunie și că compania „nu știe nimic despre demiterea sa”.

Amintim că jurnalistul a fost reținut, împreună cu iubita sa Sofia, pe aeroportul din Minsk la 23 mai curent, când autoritățile belaruse au deturnat zborul Ryanair cu cursa Atena-Vilnius. Roman Protasevici este acuzat că a organizat revolte, infracțiune pentru care ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Anrerior, a avut mai multe apariţii la televiziunea de stat din Belarus de la arestarea sa, dar și la o conferință de presă, în cadrul cărora a tot reiterat că regimul „Lukașenko” se comportă adecvat cu el și, mai ales, că nu este maltratat.

Ţările occidentale l-au condamnat pe Lukaşenko pentru aterizarea forţată a zborului Ryanair şi au intensificat sancţiunile economice împotriva Minskului. Multe ţări europene au impus restricţii privind spaţiul aerian companiei aeriene naţionale beloruse Belavia.

Sursa: www.svoboda.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata