Coreea de Nord, enervată pe Summit-ul SUA

0 72

Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă balistică intercontinentală sau să întreprindă alte acțiuni militare pentru a protesta față de un summit între Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, a declarat joi un deputat sud-coreean, citând agenția de informații a țării, potrivit Reuters.

Președintele american Joe Biden va avea vineri o întâlnire la Camp David cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și cu premierul japonez Fumio Kishida, în speranța de a strânge legăturile dintre Seul și Tokyo pe fondul amenințărilor nucleare din partea Coreei de Nord și al influenței Chinei în regiune. Coreea de Nord a criticat intensificarea cooperării militare între cele trei națiuni, spunând că este un pas către o „versiune asiatică a NATO”. Statul izolat ar putea, de asemenea, să încerce o altă lansare de satelit de spionaj la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie, după ce a eșuat să trimită în spațiu prima platformă de acest tip a țării în luna mai, a declarat Yoo Sang-bum, membru al parlamentului sud-coreean, reporterilor după întâlnirea cu șeful Serviciului Național de Informații.

Yoo a declarat că există o șansă ca Nordul să lanseze satelitul pentru a sărbători aniversarea fondării sale pe 9 septembrie. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o prioritate din efectuarea unei lansări în a doua jumătate a acestui an, a precizat Yoo. Coreea de Nord și Rusia au convenit asupra unei cooperări extinse în domeniul apărării atunci când ministrul rus al Apărării s-a întâlnit cu Kim luna trecută și a urmărit cu acesta o paradă militară la Phenian, a declarat Yoo, citând serviciile secrete sud-coreene.

„Serviciul Național de Informații anticipează că Rusia și Coreea de Nord își vor accelera cooperarea în domeniul apărării și urmărește îndeaproape mișcările pentru a depista orice posibil transfer rusesc de tehnologie pentru rachete nucleare către Phenian”, a declarat parlamentarul.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina, pe care îl numește „operațiune specială”, inclusiv obuze de artilerie și rachete. Phenian și Moscova au negat tranzacțiile de arme.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata