Coronavirusul de tip nou nu este o armă biologică, ci una informațională

0 98

Potrivit unui document publicat recent de Serviciul European de Acțiune Externă – parte integrantă a UE și a serviciului său diplomatic, – Kremlinul a desfășurat o amplă campanie de dezinformare legată de COVID-19.

Obiectivul este de a submina încrederea publicului în instituții și de a semăna haos și e identic cu cel pe care Moscova îl urmărește de mai mulți ani, având ca scop slăbirea din interior a statelor occidentale pe care le percepe ca dușmănoase. Mijloacele utilizate pentru a atinge acest scop sunt bine elaborate și constituie un mix mortal de teorii ale conspirației, mesaje manipulatoare ale mass-media tradiționale, dezinformarea online și măsuri vechi, dar bune din asrenalul KGB.

Kremlinul a mai folosit retorica „Boala ca armă biologică americană” în cazul HIV / SIDA, Ebola și a pestei porcine africane. Așadar, nu este deloc surprinzător că la scurt timp după ce coronavirusul s-a extins din China și a devenit un pericol esențial pentru sănătatea anului 2020, mass-media rusă a răspândit una dintre teoriile conspiraționale preferate, potrivit căreia boala gravă este, de fapt, o armă biologică americană.

După ce presa rusă a început să promoveze narațiunea potrivit căreia COVID-19 a fost un atac secret american împotriva Chinei, mass-media și oficialii chinezi au schimbat retorica. Dacă inițial ei susțineau că virusul își are originea pe piața de fructe de mare din Wuhan și nu făceau nicio trimitere la posibilitatea originii sale artificiale, în scurt timp au preluat mesajele Kremlinului pentru a submina un adversar comun – Statele Unite.

COVID-19 i-a oferit Kremlinului o oportunitate tactică perfectă pentru a-și promova obiectivele nu doar în străinătate, prin destabilizarea statelor democratice, dar și acasă, prin întărirea propriei autorități. Operațiunea „conservarea regimului” este în faza activă cel puțin din luna ianuarie, cu o serie largă de amendamente constituționale deschizând modalități diferite pentru ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să rămână la putere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata