CPI și-a deschis un birou la Kiev. Reacția procurorului general al Ucrainei

0 61

Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis un birou la Kiev, „cel mai mare” în afara celui de la Haga, a anunţat joi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.

„Biroul extern al CPI şi-a deschis porţile în Ucraina”, a declarat Andrii Kostin pe X (ex-Twitter), asigurând că aceasta reprezintă o „etapă decisivă în parcursul nostru spre restabilirea justiţiei”.

Conducerea de la Kiev încearcă să instituie un tribunal special pentru a-i pune sub acuzare pe cei vinovați de crime de război în Ucraina.

Autoritățile ucrainene au anunțat încă din martie posibilitatea deschiderii unui birou CPI la Kiev pentru „a ancheta mai complet asupra crimelor internaţionale comise în Ucraina”.

„Contrar regimului rus criminal, Ucraina nu are nimic de ascuns”, a subliniat Andrii Kostin, promiţând că ţara sa va fi „transparentă” şi va permite experţilor CPI să acceadă la „scene ale crimelor, la probe şi la mărturii”.

„Noi facem tot posibilul pentru a ne asigura ca experţii CPI să poată vedea cu proprii lor ochi consecinţele crimelor agresorului şi să tragă concluzii independente”, a spus procurorul general al Ucrainei. „Împreună cu întreaga lume civilizată, noi suntem uniţi printr-un obiectiv – să asigurăm ca agresorul să fie tras la răspundere pentru crimele comise”, a adăugat el.

În paralel, un birou internaţional însărcinat să ancheteze asupra crimei de „agresiune” împotriva Ucrainei s-a deschis la Haga la începutul lunii iulie, ceea ce constituie, potrivit Kievului, un prim pas „istoric” spre crearea unui tribunal special.

Centrul internaţional pentru urmărirea crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) grupează procurori ai ucraineni, europeni, americani şi CPI.

CPI, cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru rolul său în deportările de copii ucraineni, transmite Agerpres, care citează AFP.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata