”Criza gazelor a luat sfârşit”, declară Maia Sandu într-un interviu pentru Kommersant

0 59

Odata cu semnarea noului contract între societatea pe acţiuni „Moldovagaz” şi compania rusă Gazprom, criza gazelor a fost depăşită, iar Republica Moldova va continua să primească gaze ruseşti la un preţ pe care îl consideră acceptabil, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un amplu interviu apărut luni în ziarul rusesc Kommersant, în care s-a exprimat şi asupra stadiului actual al relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova.

Revine guvernului de la Chişinău să decidă dacă mai este necesară extinderea în continuare a stării de urgenţă în domeniul energetic şi pentru ce perioadă, a menţionat ea, salutând semnarea noului contract.

După mai multe zile de negocieri tensionate, Republica Moldova va avea gaze şi după 1 noiembrie, „în condiţii pe care Chişinăul le va putea îndeplini”, potrivit acesteia.

„Tarifele vor creşte, dar această creştere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la preţurile de pe piaţă la ora actuală”, a spus Maia Sandu, subliniind că „problema” majoră la negocierile cu Gazprom a vizat preţul gazelor, precum şi datoriile societăţii Moldovagaz, care vor fi evaluate în cadrul unui audit, după care vor urma discuţii privind restructurarea datoriilor.

Întrebată despre discrepanţa preţului la gaze anunţat de vicepremierul Andrei Spînu (450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze) şi cel anunţat de agenţia rusă de stat TASS (500-600 de dolari), preşedinta Maia Sandu a spus că „persoana care a semnat contractul cunoaşte mai bine care este preţul”, transmite postul de radio Europa Liberă.

Totodată, ea a confirmat că gazele vor fi livrate ca şi până acum prin Ucraina.

Sandu a subliniat că este vorba de un nou contract şi nu de o prelungire a celui vechi şi că nu a văzut acest document, întrucât este vorba de o înţelegere între doi agenţi economici: Moldovagaz şi Gazprom.

„Ştim care este formula din contract şi ştim că contractul este pe cinci ani. Există şi un protocol care a fost semnat de (vicepremierul Andrei) Spînu şi (Aleksei) Miller, directorul executiv al Gazprom, a specificat lidera de la Chişinău întrebată despre conţinutul noul acord privind gazele.

Referitor la protocol respectiv, Maia Sandu a explicat că vizează că problema gazelor va face obiectul unei discuţii separate în cadrul unei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, la care se va decide modul de desfăşurare a auditului datoriei imputate de Gazprom Republicii Moldova şi restructurării acesteia.

Întrebată despre informaţiile apărute în Financial Times potrivit cărora Gazprom ar fi cerut Chişinăului să-şi modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană şi să se alăture Uniunii economice eurasiatice, Maia Sandu a răspuns: „Nu a existat o astfel de discuţie la aceste negocieri privind gazele”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata