Criza prețurilor la energie. UE va propune achiziţii comune de gaze naturale

0 226

Comisia Europeană va propune un sistem în cadrul căruia statele membre UE vor putea achiziţiona, la comun, gaze naturale pentru a forma rezerve strategice. Proiectul vine ca răspuns la creşterea preţurilor la energie, potrivit unuo document trimis spre consultare ţărilor UE înaintea summitului de săptămâna aceasta.

Preţurile europene la gaze naturale şi electricitate au atins valori record în luna octombrie, pe fondul livrărilor limitate şi al cererii crescute de energie apărute după ce economiile din întreaga lume şi-au revenit după pandemie. Între timp, preţurile au mai scăzut ușor, însă în ultimele săptămâni au crescut din nou odată cu temperaturile reduse şi importurile mai mici decât se preconiza din Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Creşterea preţurilor la energie a determinat guvernele din statele membre UE să recurgă la subvenţii şi reduceri de taxe, pentru a-i proteja pe consumatori de facturile mari, iar unele ţări au propus chiar un sistem comun de achiziţii de gaze naturale la nivelul UE.

Potrivit documentului consultat de Reuters, o propunere de revizuire a regulilor de pe piaţa europeană a gazelor, ce urmează a fi publicată miercuri de Comisia Europeană, prevede tocmai înfiinţarea unui sistem comun de achiziţii de gaze naturale.

Citește mai mult AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata