Cronica unei ”recunoștințe” pentru ajutorul considerabil oferit Republicii Moldova de către România în lupta cu COVID-19
42 de medici români au venit în Republica Moldova, pe 30 aprilie, pentru a ajuta cadrele medicale de la noi în lupta cu noul tip de coronavirus. Ei au fost repartizați prin spitalele din țară, care sunt antrenate în lupta cu COVID-19. De asemenea, Guvernul României a a oferit un lot de ajutor umanitar țării noastre în valoare de 3,5 milioane de euro, care prevede procurarea echipamentului medical necesar. De obicei, pentru așa ajutoare sau bine zis, pentru orice ajutor într-o perioadă atât de dificilă pentru întreaga oamenire, orice stat este profund recunoscător. Nu este însă și cazul guvernanților din Republica Moldova. Să le luăm la rând.
Chicu: ”Medicii români au venit să facă un schimb de experiență. Au ce învăța de la medicii noștri”
În opinia prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, medicii români, care au venit recent în țara noastră pentru a ajuta cadrele medicale în lupta cu COVID-19, ar fi sosit „pentru a face schimb de experință, pentru că au ce învăța de la medicii noștri”. Declarația a fost făcută luni, 4 mai, după întrevederea tradițională avută cu șeful statului, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României – care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicilor noștri, dar – pe de altă parte – eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate”, declarat Chicu. Potrivit oficialului, rata deceselor în Moldova este de 3%, rata globală – 7%, în România este 5,7%. ”De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni și să nu ne rușinăm să-l spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a afirmat Ion Chicu.
Dragancea: ”Odată cu venirea misiunii de medici din România, medicii din Moldova parcă au fost descalificați”
La scurt timp după declarațiile prim-ministrului, a ieșit la rampă și Vitalie Dragancea consilierul în comunicare al lui Ion Chicu. El a scris pe pagina sa de facebook că odată cu venirea misiunii de medici din România, medicii din Moldova parcă au fost descalificați. ”E foarte bine că a venit misiunea din România! O mână de ajutor și un schimb de experiență totdeauna sunt binevenite! În special pe timp de epidemie. Dar trebuie să fim în stare să apreciem devotamentul și competența medicilor noștri”, a punctat consilierul prim-ministrului.
Țîrdea: ”Ajutorul din partea României a venit cu întârziere și cu mare fast”
Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea i-a mulțumit României pentru ajutorul oferit în lupta cu pandemia COVID-19, dar i-a reproșat că a venit în ajutor cu întârzieze, după ce a făcut-o Ungaria. „România a trimis 53 de medici și câteva cutii cu măști. Mulțumim, desigur. Dar a trimis pe 27 aprilie, la sfârșitul carantinei, după ce au fost deja deschide magazinele și fabricile, etc. A făcut-o abia după ce Ungaria ne-a oferit ajutor! Și da, cu ministru, fanfare și ședințe foto”, a scris deputatul socialist. Dacă e să ieșim din bula socialistului Țîrdea, la acel eveniment fanfare nu au existat, iar poze se fac la toate acțiunile de acest gen.
Socialistul nu a spus însă nimic despre faptul că Ungaria a oferit 100 de mii de măști și 5.000 de costume, iar România – aproximativ 3,5 milioane de euro. Iar în cele „câteva cutii cu măști”, cum scrie Țîrdea, erau de fapt, 3 000 de combinezoane de protecție, 6 000 de măști medicale FFP2, 6 000 de măști chirurgicale, 11 500 de perechi mănuși, 1 000 viziere, iar ministerul român al Apărării a venit și cu 10 izolete. Mai mult, socialistul apelează din nou la tehnica omisiunii și nici nu pomenește că Ungaria a livrat echipamente medicale țării noastre în urma unei cereri a Chișinăului expediată către Centrul Euro-atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO. NATO a dat curs cererii și a însărcinat Ungaria să asigure îndeplinirea ei. Astfel, echipamentele medicale au fost livrate prin intermediul Comandamentul European al Statelor Unite și oferit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Pascaru: ”Ajutorul României de apreciat chiar dacă a venit prea tîrziu și miroase a populism”
Nicolae Pascaru, candidat pe lista Partidului Socialiştilor la alegerile parlamentare din 2019, actual consilier municipal în Chişinău din partea PSRM, dar şi membru al Consiliului societăţii civile pe lângă șeful statului, a lansat un atac dur la adresa României. El spune că Republica Moldova în ultimii 20 de ani a devenit un misionar și un donator de miliarde de euro pentru UE dar și pentru România.
”În ultimii șase ani, sute poate chiar peste o mie de medici din Republica Moldova au plecat în România să completeze posturile vacante. Fără ei nu știu cum ar fi rezistat astăzi sistemul medical din țara vecină. Primim fonduri de circa 400 milioane euro anual de la UE, dar importam produse în Republica Moldova din această zonă de peste două miliarde euro anual. Foarte ”echitabil”!!! (..) Ar fi echitabil dacă România ar acoperi toate cheltuielile pe care le are Republica Moldova în acest sens și UE la fel”, a scris Pascaru într-un articol.
”Ar fi bine ca aceste ”ajutoare” , eu le numesc, de fapt, niște ”compensații”, care vin sa fie făcute fără populism pentru ca cetățenii moldoveni înteleg toate aceste lucruri. (…) Ar fi bine însă ca statul român să-și concentreze toate forțele spre zona Moldovei- Suceava, Botoșani și alte orașe care au devenit mari focare. Nu e cazul ca Iohanis să facă populism ieftin. România nu are potențialul SUA, Chinei, Rusiei și nici măcar Ungariei. Toate aceste ajutoare să le păstreze pentru spitalele din București, Iași, acolo unde lucreaza și astăzi cetățeni ai Republicii Moldova”, mai scrie Pascaru.
Dodon i-a mulțumit României pentru ajutor abia a doua zi, dar i-a cerut Bucureștiului să se țină departe de „zona tipic geopolitică” în relația cu Republica Moldova
Șeful statului Igor Dodon nu a pomenit deloc despre ajutorul oferit de România în ziua în care acesta a ajuns la Chișinău. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul echipamentelor venite din Federația Rusă și Ungaria. Ajutorul din Rusia a fost întâmpinat personal de către Dodon pe aeroportul Chișinău, înconjurat în mare parte de presa docilă PSRM. Doar că președintele Dodon a exagerat ajutorul Federației Ruse. Republica Moldova va achita combustibilul consumat de avionul care le-a adus la Chișinău. Prin decizia nr. 24 din 29 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a dispus să fie achitată din banii contribuabililor moldoveni plata pentru 59 de tone de combustibil JetA, pentru zborul lui An-124, către compania „Lukoil”. Atfel, țara noastră a plătit circa 45 de mii de dolari pentru combustibil și alte aproximativ 10 mii de dolari pentru serviciile aeroportuare şi de navigaţie aeriană. Asta în timp ce Igor Dodon a declarat că nu s-ar fi achitat pentru nimic.
Să revenim însă la ajutorul oferit de București. Șeful statului a scris pe Facebook un mesaj de mulțumire la adresa României abia a doua zi. Doar că Igor Dodon a avut grijă să-i transmită Bucureștiului că „ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică”.
„Prietenul la nevoie se cunoaște. Vreau să aduc mulțumiri speciale poporului român și personal președintelui României, Klaus Iohannis, pentru suportul acordat R. Moldova. (…) În aceste vremuri grele noi apreciem în mod aparte suportul care vine din partea vecinilor și partenerilor R. Moldova, înțelegând că și aceste țări trec prin propriile perioade dificile. Știu că România a fost mereu alături de noi, iar țările noastre sunt legate nu doar prin spațiul geografic și cultural comun, dar și prin aceeași viziune de modernizare și dezvoltare în spirit european. Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică”, a scris Igor Dodon.
Ioniță: ” În aceste vremuri grele pentru toţi nu suntem într-un concurs de frumuseţe. Orice gest contează şi orice efort trebuie apreciat”
Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a venit cu reacție la critice la adresa Bucurștiului. „Au început deja unii de prin Republica Moldova şi de pe la Bucureşti să se agite şi să încerce să discrediteze asistenţa umanitară oferită generos de România, dezinteresat şi necondiţionat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, acum în vremuri de năpastă pandemică”, a scris ambasadorul pe Facebook.
”Dragelor şi dragilor, în primul rând, în aceste vremuri grele pentru toţi nu suntem într-un concurs de frumuseţe. Orice gest contează şi orice efort trebuie apreciat. Doar împreună putem ieşi din criză, astfel încât să sperăm la o viaţă normală”, a spus Ioniţă. Ambasadorul afirmă că „politica României faţă de Republica Moldova este consecventă şi predictibilă şi are în centrul său susţinerea parcursului european (pentru care guvernul de la Chişinău trebuie să facă reforme) şi asistenţa acordată cetăţenilor (gradiniţe, autobuze pentru elevi, burse şcolare, edificii renovate, tabere pentru copii, cultură, sănătate etc.)”. „Donaţia de echipamente medicale urmează să vină. Să vedeţi atunci poze şi PR, cum ar spune unii. Abia aştept!”, a încheiat ambasadorul.