Cu șevaletul, pe front! Lucrările unui artist britanic sunt vândute în scop caritabil pentru a ajuta ucrainenii: „Nimic nu este prea periculos ca să împiedice arta”

0 43

Portretele de război ale lui Max Denison-Pender, 25 de ani, un pictor britanic de origine chiliană, vor fi expuse la Galeria Fine Art Commissions în perioada 10-21 octombrie. Fondurile strânse merg direct către „Dorset to Donetsk”, o comunitate de voluntari care oferă sprijin civililor și soldaților din estul Ucrainei, relatează Metro.

Cunoscut pentru că evită confortul unui studio, Max preferă să-și împacheteze șevaletul, vopsele și pensulele pentru a se îndrepta către colțuri îndepărtate ale planetei pentru a documenta viața în stare pură.

De la vulcanii din Islanda și indigenii din pădurea amazoniană, la Bahmut

Subiectele sale anterioare au inclus vulcanii în erupție din Islanda, mineri ilegali din Congo, întâlniri cu indigenii Korubo în pădurea tropicală amazoniană sau picturi cu fauna sălbatice rară și periculoasă de pe glob. Însă ultima sa „expediție” a fost cea mai îndrăzneață mișcare de până acum: trei săptămâni pe frontul ucrainean de est, care a cunoscut unele dintre cele mai aprige lupte de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie anul trecut.

Alături de Max s-a aflat Henry Harte, fotograf, videograf și prieten. Împreună, în cadrul proiectului lor Art in the Extreme, vizitează toate colțurile globului, căutând să se conecteze prin puterea combinată a artei și a filmului cu cei care trăiesc în cele mai periculoase locații.

Max crede că artiștii-aventurieri au un rol important. „Nu este niciodată turism”, spune el, „ci, de fapt, un impuls palpabil de a asista și de a documenta marginile extreme ale vieții de pe Pământ”.

„Doar pentru că ceva este periculos, de ce ar trebui să-l lăsăm în calea creării unei arte puternice?” întreabă Max, revenit în studioul său din sudul Londrei, după ce a pictat trei săptămâni în prima linie a frontului, lângă Bahmut. Nu există multe modalități de a explica prietenilor și familiei că pleci pe un câmp de luptă pentru a picta oameni în război. I-am spus tatălui meu doar cu o zi înainte să plec.”

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata