Cum a ajuns Ucraina pe locul 14 în topul celor mai puternice țări ale lumii. ”Rusia este o cântăreață de cabaret obosită”

0 84

SUA rămân pe locul 1 în topul celor mai puternice de țări ale lumii realizat de US News & World Report, dar unele state și-au văzut pozițiile urcând sau coborând din cauza instabilității globale.

India și Arabia Saudită se numără printre țările care au înregistrat un salt în clasamentul lor anul acesta. SUA, China și Rusia au rămas cele mai puternice țări din lume în 2023, conform clasamentului global al puterii din acest an, publicat de US News & World Report.

Clasamentul, parte a studiului „Cele mai bune țări”, a chestionat 17.000 de oameni ce cred despre 87 de națiuni diferite. Clasamentul evaluează influența unei țări pe baza percepțiilor respondenților cu privire la factori precum puterea politică, economică și militară.

Ucraina, în fața Turciei, membră NATO

Ucraina, invadată de Rusia anul trecut, membră a ONU și a Organizației Mondiale a Comerțului, s-a clasat pe locul 14, înaintea Turciei care este de mulți ani membră NATO.

Potrivit US News, cele mai mari trei sectoare economice ale țării sunt serviciile, industria și agricultura.

Dar invazia Rusiei i-a decimat populația, orașele și industria, provocând pierderi semnificative și probabil că va dura zeci de ani să se recupereze.

Armata puternică a Ucrainei a fost un factor major în clasamentul privind puterea sa. Țara ocupă aceeași poziție ca în 2022.

US News a spus că Turcia este de așteptat să fie unul dintre membrii OCDE cu cea mai rapidă expansiune în următorii ani.

Turcia, pe lângă faptul că este membru fondator al ONU și al OCDE, este și membră NATO. Dar țara se confruntă cu lupte regionale, terorism și instabilitate politică.

Turcia a urcat cu două locuri față de anul trecut, când era pe locul 17, dar este încă în scădere cu un loc față de 2021.

Ucraina, o țară care schimbă jocul pentru Occident

Analistul Thomas L. Friedman scrie în The New York Times că după ce a fost la Kiev înțelege și mai bine ceva ce fostul consilier pentru securitate națională Zbigniew Brzezinski a observat în urmă cu aproape 30 de ani: „Fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie un imperiu, dar cu Ucraina învinsă și apoi subordonată, Rusia devine automat un imperiu.”

„Majoritatea americanilor nu știu multe despre Ucraina, dar spun asta fără nicio exagerare: Ucraina este o țară care schimbă jocul pentru Occident, în bine sau în rău, în funcție de rezultatul războiului. Integrarea sa în Uniunea Europeană și NATO ar constitui într-o zi o schimbare de putere care ar putea rivaliza cu căderea Zidului Berlinului și unificarea Germaniei. Ucraina este o țară cu capital uman impresionant, resurse agricole și resurse naturale – „mâini, creier și cereale”, așa cum le place să spună investitorilor occidentali de la Kiev. Integrarea sa cu drepturi depline în securitatea democratică și arhitectura economică a Europei se va resimți la Moscova și Beijing.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata