Cum a creat Putin o „națiune zombi”

0 70

Cu mult înainte de invadarea Ucrainei, Putin a început să-și construiască propria mașinărie de propagandă în stil sovietic. Tehnicile deformate ale lui Vladimir Putin de a spăla creierul rușilor au atins noi niveluri îngrijorătoare și au dat Rusia înapoi cu zeci de ani, au avertizat experții.

Campania tiranului de a readuce Rusia în spatele Cortinei de Fier a luat o întorsătură terifiantă, în timp ce încearcă să pună stăpânire pe mințile tinerilor și să-i arunce după gratii pe cei ce pun la îndoială realitatea distorsionată a Kremlinului.

Începând cu anul acesta, toți școlarii ruși vor studia o nouă materie: „Fundamentele culturii spirituale și morale a popoarelor din Rusia ”.

Între timp, tinerii au fost filmați încărcând puști, iar elevilor de clasa întâi li s-au dat uniforme militare pe care să le poarte în clasă.

Un număr mare de critici și oligarhi ruși au murit în mod misterios în ultimul an și jumătate.

Putin a continuat să se pună pe sine și țara sa într-un vid de informații pentru a-și susține mentalitatea profund întortocheată.

Modelul Stalin

La fel ca Stalin, Putin și-a trimis soldații să moară în masă, a reprimat fără milă oponenții și a încercat să transforme țara într-o superputere pentru a înfrunta Occidentul.

Ian Garner, autorul cărții Generația Z, a povestit pentru „The Sun“ că stilul propagandei din ultimii ani a devenit mai sinistru ca niciodată.

„Acea retorică în ultimul an și jumătate – și chiar în ultimii ani – a devenit foarte ascuțită și destul de înspăimântătoare“, spune el.

În martie anul trecut, Rusia a blocat accesul la mai multe instituții media străine, precum și la rețelele sociale Facebook și Twitter.

Peste 600.000 de pagini web au fost blocate sau eliminate și peste 700 de persoane s-au confruntat cu acuzații penale pentru postări online, potrivit grupului Net Freedoms.

Cenzura s-a răspândit și în sălile de clasă din Rusia – un profesor care a îndrăznit să vorbească și să le spună elevilor despre crimele de război comise de forțele ruse a fost condamnat la cinci ani de închisoare și i-a fost interzis să predea în școlile de stat.

Creșterea taberelor sinistre de „reeducare” rusești a fost asemănată cu instalațiile de spălare a creierului în stil nazist pentru copiii ucraineni înainte ca aceștia să fie transferați pentru a fi crescuți în orfelinatele rusești.

Tehnicile tulburătoare de spălare a creierului ale lui Putin sunt doar cele mai recente dintr-un plan îndelungat pentru ca Rusia să se întoarcă în spatele Cortinei de Fier, a spus analistul Keir Giles.

Omul de afaceri american Bill Browder,care la un moment dat era cel mai mare investitor străin de portofoliu din Rusia. a declarat pentru „The Sun“ că „oamenii nu sunt deosebit de mulțumiți de război și nu sunt mulțumiți de Putin. Dar toată lumea, totul este condus de frică în Rusia”.

„Această propagandă este făcută pentru a produce un sentiment de frică în jurul Rusiei. Este vorba despre un amestec de control și frică. Este ceea ce face cel mai bine Kremlinul”, subliniază Garner.

Cinematografe goale la un film de propagandă despre războiul din Ucraina

Lansarea primului lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga ţară la 17 august, vine în contextul în care autorităţile ruse au anunţat că intenţionează să stimuleze producţia de filme care glorifică acţiunile Moscovei în Ucraina, scrie „The Guardian“.

Însă „Martorul” este un eşec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puţin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga ţară au raportat săli de cinema goale. În cele două ore de proiecţie, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-şi justifica invazia în Ucraina. „Martorul” se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen, un apreciat violonist belgian care ajunge la Kiev pentru a concerta în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca trupele ruseşti să intre în Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata