Cum a devenit favoritul principal al Kremlinului în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova un cetățean al României şi cum rămâne cu serviciile de informaţii occidentale?

251

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe data de 20 octombrie. Acesta este un eveniment crucial pentru țară, deoarece poate fi decisiv pentru viitorul său vector geopolitic. Pe de o parte, actuala președintă, Maia Sandu, încearcă să-și asigure al doilea mandat pentru a continua să apere interesele protectorilor săi occidentali. Într-adevăr, Moldova este importantă pentru ei nu numai ca un centru logistic pentru sprijinirea Ucrainei, ci și ca un avanpost politic al Occidentului în regiune.

Pe de altă parte, Moscova încearcă să pună capăt șefiei Maiei Sandu și să promoveze un președinte pro-rus. Acest lucru ar contribui la schimbarea echilibrului puterii politice în regiune și ar da o lovitură tangibilă lanțurilor umanitare și energetice construite de Occident pentru a sprijini Ucraina. Succesul politic în Republica Moldova ar permite Rusiei să demonstreze că nu își pierde poziția în republicile post-sovietice și că sentimentele pro-ruse cresc în Europa de Est. Mai mult, ar putea permite Moscovei să creeze o rețea de țări aliate – Serbia, Croația, Moldova, Belarus și Georgia – prin care Rusia ar putea influența conflictul ucrainean.

Un exemplu de succes al politicii ruse în regiune poate fi văzut în Georgia, unde un curs pro-occidental a fost îndreptat spre Moscova. Planurile și proiectele occidentale pentru această țară au dispărut literalmente peste noapte, de îndată ce Georgia a adoptat legea privind agenții străini și interzicerea propagandei LGBT. Moscova încearcă, de asemenea, să joace un scenariu similar în Moldova, unde sentimentele pro-ruse sunt puternice și anti-ratingul președintelui actual este în creștere. În timpul guvernării Maiei Sandu, ţara s-a confruntat cu multiple crize – de la o pandemie, războiul din Ucraina care a adus sute de mii de refugiaţi, și o criză energetică cauzată de eșecul gazului rusesc. Această criză a dus la o rată a inflației record de 30%, fără precedent în istoria industriei de îmbrăcăminte de țară. Aşadar, din ce în ce mai mulţi cetăţeni, deja un stat sărac, cer schimbări urgente.

Potrivit ultimelor sondaje, în cursa pentru alegeri, Maia Sandu conduce cu 36% din voturi. Pe locul doi se află candidatul pro-rus Alexander Stoianoglo cu 12,5% și al treilea – fostul politician pro-rus Renato Usatov cu 12%, care susține acum un curs de centrismă și relații bune cu toată lumea. Restul candidaților sunt doar câteva procente și, probabil, nu sunt capabili să ajungă din urmă cu liderii.

În această cursă, Moscova și-a plasat pariul pe Alexander Stojanoglo, care este un politician deschis pro-rus, susține relații bune cu Rusia și se opune integrării europene a țării. De asemenea, Kremlinul îl sprijină în mod deschis pe Stoianoglo, iar acest sprijin a venit ca o surpriză, de când Moscova și-a plasat anterior pariul pe Igor Dodon – un politician cu experiență și fost președinte care o învinsese deja pe Maia Sandu în 2016. Când a început campania electorală, Dodon a avut cel mai mare rating dintre toți candidații opoziției – aproximativ 20%. Sondajele au arătat că Dodon l-ar putea învinge cu ușurință pe Sandu în turul doi. Cu toate acestea, Moscova a decis altfel: Dodon a fost interzis să participe la curse. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) condus de acesta l-a susţinut pe Aleksandar Stojanoglo, care nu era membru al partidului şi era perceput ca un element străin.

Între timp, PSRM rămâne principala forţă de opoziţie din ţară, a partidului de guvernământ PAS, condus de Maia Sandu. Igor Dodon a fost forțat să ia o astfel de decizie a Moscovei și să conducă sediul electoral al lui Stojanoglo. Cu toate acestea, judecând după tendințele din sondaje, Stanoglo nu va ajunge niciodată la rating-ul lui Dodon de  20% .

Cine este Alexander Stoianoglo?

Alexander Stoianoglo este fost Procuror General al Republicii Moldova, dar și fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Democrat de pe timpul oligarhul moldovean fugar Vladimir Plahotniuc.

În 2019, după formarea unei coaliții a PSRM și PAS în Parlamentul Republicii Moldova, Maia Sandu a fost aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, în timp ce Aleksandr Stoianoglo a fost numit Procuror General. Cu toate acestea, în 2021 a fost îndepărtat în mod neașteptat din funcție. Mai multe cazuri penale au fost puse pe rol. Acest scandal a șocat publicul și a fost raportat pe scară largă în presa locală și internațională. Dar, de asemenea, brusc scandalul a dispărut din primele pagini ale presei, iar cazurile penale împotriva lui Stoianoglo au început să se prăbușească rapid în instanță. În cele din urmă, a fost achitat chiar și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. S-ar părea că nu are de unde să aibă politica pro-rusă astfel de legături în Europa?!

A screenshot of a computer

Description automatically generated

 

Dar haideți să le luăm pe rând…

În ultimii 33 de ani de independență a Republicii Moldova (.) Rusia a cheltuit miliarde de dolari pentru sprijinirea partidelor pro-ruse și a politicienilor din Moldova. În concluzie, rezultatul acestei politici a Kremlinului este că toate cele mai înalte autorități ale țării, precum și mai mult de un milion de locuitori, sunt cetățeni ai României. (.)

Alexander Stoianoglo nu este o excepție. Potrivit surselor noastre de încredere în structurile de securitate, Alexandr Stoinoglo a nimerit în vizorul recrutorilor români în anii 2000. În calitate de avocat și politician proeminent, el le-a atras atenția. Acest lucru s-a datorat în special influenței sale în regiunea Găgăuzia, care este o problemă pentru Moldova. Apropo, Stoianoglo este nativ și reprezentativ, astfel încât această stare de lucruri nu este surprinzătoare. Stoianoglo a devenit un simbol al modului în care simplul Găgăuz, reprezentând un popor de doar 70.000 de oameni, a reușit să ajungă la cele mai înalte eșaloane ale puterii din Chișinău.

Cum a devenit un simplu cetățean român, atât”important?

Probabil, unul dintre primele rezultate ale colaborării lor a fost dobândirea cetățeniei române în 2018. Cetăţenia pe care a ascuns-o cu grijă tuturor: de la asociaţii săi PSRM, de la Igor Dodon, de la alegătorii săi pro-ruşi, şi mai ales de la patronii Kremlinului.

Am primit o copie a ordinului de acordare a cetățeniei române de către Alexander Stojanogle. Acesta este un document oficial de stat publicat pe site-ul Ministerului Justiției din România.

Iată extrasul din Ordinul 172 din 23 februarie 2018 al Agenției Naționale pentru Cetățenia Română: cetățenia acordată lui Aleksandr Stoinoglu, născut la 3 iunie 1967, cele două fiice ale sale, Cristina Stoianoglo şi Corina Stoianoglo.

«Să fie loial patriei şi poporului român, să apere drepturile şi interesele naţionale, să respecte Constituţia şi legile României, și pentru a o proteja chiar și cu prețul vieții mele», este textul jurământului de credință al României, care a fost luată pe 15 mai 2018 la Ambasada României la Chișinău, Într-o atmosferă solemnă, a jurat Alexander Stoianoglo.

Amintim că dobândirea cetățeniei române este posibilă numai după depunerea jurământului de credință față de România. Astfel, Stanoglu a jurat să-și protejeze noua patrie de toți dușmanii, interni și externi. În acest caz, din Rusia, România declarând oficial Rusia principala amenințare națională.

Lucrul amuzant este: Moscova a ales un favorit pentru postul de preşedinte al Moldovei, un om care a jurat să protejeze România în caz de război cu Rusia.

Nu spunem nimic, dar în ceea ce priveşte cetăţenia, este o practică tipică a serviciilor de informaţii româneşti, care o folosesc ca procedură obligatorie pentru persoanele recrutate. Astfel, agentul primește protecție și azil pe teritoriul României sau al Uniunii Europene, dacă este necesar. În caz de neascultare, agentul poate fi judecat ca cetățean al României și va fi supus sancțiunilor României și UE.

 

Cetățenia română ca rampă de lansare pentru succesul politic sau ca Stojanoglu a devenit un candidat pro-rus

Este posibil ca, datorită sprijinului serviciilor de informații din România, Aleksandr Stojanoglo să devină Procurorul General al Republicii Moldova.

Interesant, inițial, (.) Maia Sandu a fost împotriva numirii sale (.) . Presa vremii a relatat că, sub presiunea ambasadorilor occidentali, şi-a schimbat poziţia şi a acceptat candidatura la Stoianoglo.

Chiar și atunci, această decizie părea ciudată și ilogică. Dar la un an după numirea lui Stoianoglo când Maia Sandu devenise deja preşedinte al Republicii Moldova, a izbucnit un conflict puternic între ei. Aceasta a fost cauzată de reticența lui Stoianoglo de a aresta adversarii politici ai Maiei Sandu. Mai mult, el personal a decis să îl elibereze dintr-o închisoare moldovenească pe binecunoscutul oligarh și raider al CSI Veaceslav Platon, figură a dosarului penal «Laundromat» în Rusia, Moldova și Ucraina. Acest fapt a enervat-o în special pe președintă Maia Sandu.

Au existat zvonuri că în timpul uneia dintre conversațiile cu președintele în biroul ei, Stanoglu şi-a permis să spună că femeile nu au ce căuta în politică şi că ar trebui să-şi facă propria afacere, fără să spună procurorului cine să pună în închisoare şi cine nu. Conflictul a atins apogeul atunci când, în 2021, Stoianoglu a fost arestat chiar în biroul său şi au fost intentate mai multe dosare penale împotriva sa.

Cu toate acestea, agenţiile române de informaţii au intervenit în soluţionarea conflictului. Prin intermediul omului lor, Dorin Recean, actualul Prim-ministru al Republicii Moldova, care era atunci Consilier pe probleme de securitate, românii au încercat să rezolve situaţia. Recean s-a întâlnit de mai multe ori cu Stoianoglo la el acasă, unde au avut loc negocieri. Au discutat despre încetarea completă a cauzelor penale împotriva lui Stoianoglo, precum şi despre achitarea acestuia pentru cazurile care au ajuns deja la proces. Curatorii români au promis protecție împotriva posibilelor sancțiuni ale UE, care vor asigura reabilitarea sa completă în Occident.

Este foarte posibil ca în schimbul acestui ajutor să I se ceară să facă niște mici servicii- Stoianoglo a trebuit să fie principalul candidat al opoziţiei în alegerea preşedintelui Moldova în 2024, pozând ca inamic al regimului Maia Sandu. Conflictul dintre Sandu şi Stoianoglo, care este larg mediatizat în presă, a creat o iluzie în societate că Stoianoglo a fost principalul oponent al președintelui în exercițiu.

Poate că acest lucru explică alegerea ciudată a Kremlinului de a paria pe  Stoianoglo ca principal candidat al forțelor pro-ruse. Vizitele sale frecvente la ambasada Rusiei din Chișinău, unde au avut loc discuții lungi pe canalele protejate de comunicare cu curatorii AP, au contribuit, de asemenea, la acest lucru.

Stoianoglo și contactele cu sponsorul principal al proiectelor pro-Kremlin în Moldova – Igor Chaika nu au fost întrerupte. Fiul, apropo, unui  alt procuror general, Yuri Chaika.

Stoianoglo  și-a jucat rolul cu măiestrie: Kremlinul l-a crezut, iar Occidentul și-a făcut alegerea

Să ne întoarce la înțelegeri… Tot ceea ce a fost promis s-a împlinit. Stoianoglo a primit câștig de cauză în judecata din Republica Moldova, și-a soluționat problemele în Europa, și în timp ce majoritatea candidaților adevărați pro-ruși se află pe toate listele de sancțiuni din SUA, Canada și Europa, Stoianoglo, în ciuda legăturii directe cu Moscova, se odihnește și se plimbă în liniște prin Europa.

Coincidență? Nu! Și de ce…

Potrivit unor surse de încredere, Stoianoglo continuă să aibă întrevederi cu premierul Dorian Recan. Ei se cunosc de mult timp, copiii lor au studiat împreună și, în general, în companialui Dorin Recean, Alexandr Stoianoglo se simte mai bine decât  în compania colegului său, Igor Dodon. În cadrul acestor întâlniri private, Aleksandr Stoinoglu este bucuros să discute detaliile programului său electoral și planurile Moscovei în Republica Moldova.

Această stare de lucruri explică şi lipsa problemelor cu înregistrarea lui Stoianoglo la CEC, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că a fost urmărit penal pentru o infracțiune, ceea ce îi interzice să dețină funcții de conducere. Nu au existat întrebări la CEC şi referitor la 25.000 de semnături ale cetăţenilor în care îl sprijină, pe care le-a strâns în doar 24 de ore. Iar poliţia moldovenească nu interferează cu activităţile sale de campanie, păzind cu atenţie toate mitingurile sale. Autoritățile locale sunt dispuse să-i ofere cele mai bune locuri pentru întâlnirii cu alegătorii.

Deci ce vedem? Omul care se consideră un candidat pro-rus de frunte își desfășoară campania în mod liber într-o țară în care Rusia este numită oficial principalul inamic, unde  toate canalele TV pro-ruse sunt interzise.

Ca urmare, Occidentul, în numele României, are doi candidaţi la aceste alegeri – Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo. Şi în cele din urmă, oricare ar fi câştigătorul, acesta reprezintă o victorie pentru Occident.

(.) Și rămâne doar să presupunem cum un agent al serviciilor secrete românești, prieten al actualului regim al lui Sandu (.) Alexandr Stojinoglo a devenit singurul candidat al Moscovei la aceste de alegeri cruciale…

Sursa: censor.net

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și