Cum a reflectat presa, scandalul diplomatic Chicu-Mureșan. Porta-vocile rusești și-au făcut treaba și de această data!

0 151

Conflictul diplomatic care s-a iscat, în urmă cu câteva zile, între premierul Ion Chicu și europarlamentarul romând Sigfried Mureșan a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte, atât în presa din Republica Moldova cât și în cea de peste Prut. Cu atât mai mult, cu cât afirmațiile premierul au fost calificate drept “denigratoare la adresa României”. Porta-vocile  Kremlinului din Republica Moldova nu au rămas în umbră, nici de această dată.

 

Sputnik a oferit servicii „la pachet”

 „CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. După ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat activitatea Guvernului Chicu, spunând că acesta a eșuat în gestionarea crizei provocate de COVID-19, premierul Ion Chicu a venit cu o reacție dură într-o postare pe facebook.” Așa începe de exemplu, articolul publicat de sputnik.md, un susținător activ al PSRM, care nu ratează nicio ocazie de a submina relațiile moldo-române, în favoarea Rusiei.

Mai mult, cu o zi mai tîrziu, Sputnik vine cu un alt articol, la același subiect, în care autorul se dă cu părerea despre intențiile pe care le-ar fi avut europarlamentarul român Sigfried Mureșan: „Postarea lui Mureșan, în contextul alegerilor prezidențiale din Moldova planificate pentru 1 noiembrie, se înscrie chiar foarte reușit în formatul electoral. Chiar dacă, formal, cursa alegerilor în Moldova încă nu a demarat, unii întreprind deja încercări de a aduna capital electoral. Inclusiv datorită ”ajutorului” din afară – al europarlamentarului român Mureșan”.

Reacția lui Dodon…

Bineînțeles că nu a întârziat să apară nici articolul, dedicat exclusiv poziției președintelui Igor Dodon. În subiectul intitulat, „Declarația importantă a lui Dodon, despre politica externă”, se menționează, cităm,  “modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”.

Igor Dodon, președinte Republicii Moldova

Imperiul mediatic, „în acțiune”

Portalul NTV Moldova, unul dintre instrumentele din palmaresul mediatic deținut de Igor Dodon, scrie următorul titlu: „Chicu îl desființează pe europarlamentarul Mureșan: Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni...”. De facto, întreaga știre se bazează doar pe afirmațiile lui Ion Chicu, cu lux de amanunte, iar afirmațiile europarlamentarului, de la care de fapt a început întregul conflictul obțin o poziție extrem de discretă, în respectivul material.

 Accent TV, o altă televiziune, afiliată liderului PSRM, a preluat aceeași știre  și a publicat-o, integral, pe site-ul său.

Presa din România a reacționat prompt la scandalul diplomatic iar în scurt timp, portalurile au abundat în știri și reacții la acest subiect.

Libertatea.ro scrie: Ministerul de Externe al României a condamnat declarația lui Ion Chicu:”Aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.Mai mult, MAE român l-a convocat pe ambasadorul Moldovei la București în legătură cu acest incident și își exprimă dezacordul  față de conținutul acestora. În același comunicat se se menționează că România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României

Primarul din Iași, mesaj către Chicu

Pe adevarul.ro, găsim reacția primarul de Iaşi, Mihai Chirica, care s-a adresat pe facebook către premierul R.Moldova, Ion Chicu. „Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că aţi ratat şansa de a rămâne, cât de puţin, în cartea de istorie a Moldovei. Dar nu suntem supăraţi şi ştiţi de ce? Pentru că nu aveam şi nu am avut aşteptări de la domnia voastră. Cum poţi să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici?”, a scris primarul de Iași.

Mihai Chirica, primarul din Iași și Ion Chicu, premierul RM

Tot pe adevărul.ro mai găsim și acest titlu,Premierul moldovean Ion Chicu, mustrat de internauţi după atacul la adresa României: „Deplorabil, mentalitate de sovietic”.

Eugen Tomac cere retragerea cetățeniei..

În același timp, mediafax.ro vine cu o știre, conform căreia, președintele PMP, Eugen Tomac susține că premierul moldovean, Ion Chicu ar trebui să rămână fără cetățenia română. Acesta mai menționează, „Nu poți fi și cetățean UE și propagandist în stil sovietic. Limbajul folisit la adresa unui lider PPE arată cât de mult le place unor politicieni din Moldova, statutul de slugă. Aici nu este vorba doar de un atac, în adresa lui Sigfried Mureșan ci de modul absolut abject, în care un  exponent al Federațiein Ruse atacă România și Uniunea Europeană”

Eugen Tomac, președinte PMP

 

Atacul premierului Ion Chicu a provocat reacţii nu doar printre politicieni, dar şi în rândul oamenilor de cultură. Compozitorul Eugen Doga a declarat că îi este ruşine de afirmaţiile prim-ministrului şi că s-a simţit umilit. Aceste afirmații au fost preluate atât de presa din Moldova cât și de cea românească.

Eugen Doga, compozitor

Reamintim că, premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”. Afirmațiile lui Chicu  au fost calificate drept denigratoare și inacceptabile de mai mulți politicieni și structuri de pe ambele maluri ale Prutului. Cu atât mai mai mult, cu cât în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit un sprijin substanțial Republicii Moldova.

 

Surse: https://www.libertatea.ro/stiri/scandal-diplomatic-bucuresti-chisinau-3009964

https://ro.sputnik.md/moldova/20200523/30337852/Premierul-moldovean-Ion-Chicu-a-rspuns-dur-la-criticile-eurodeputatului-Sigfried-Murean.html

https://www.mediafax.ro/politic/conflict-diplomatic-reactie-extrem-de-dura-a-mae-dupa-o-postare-a-premierului-republicii-moldova-declaratiile-denigratoare-inacceptabile-ambasadorul-chemat-la-sediul-mae-19172002

https://www.mediafax.ro/externe/tomac-cere-retragerea-cetateniei-romane-a-premierului-chicu-e-un-propagandist-in-stil-sovietic-19172126

https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2020/05/22/premierul-republicii-moldova-ion-chicu-a-respins-criticile-unui-europarlamentar-roman-si-a-criticat-la-randul-sau-romania–510772

https://adevarul.ro/moldova/politica/mihai-chirica-mesaj-ion-chicu-jignit-romania-romanii-propria-dvs-mama-copiii-care-i-aveti-1_5ec8d38a5163ec42710f7f42/index.html

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata