Cum ajungeau în rachetele balistice și avioanele de luptă rusești produsele unei uzine din Tiraspol

0 198

Europa Liberă Moldova, într-o investigație recentă, relatează despre faptul că uzina Moldavizolit din Tiraspol și o filială a sa înregistrată în Rusia  obțineau zeci de contracte cu ministerul rus al Apărării pentru livrări de mărfuri unor întreprinderi din complexul industrial-militar al Rusiei.

Alte date obținute de Europa Liberă arată că, după invazie, livrările de materiale ale Moldavizolit în Rusia au continuat direct sau pe căi ocolite până cel puțin în vara anului 2023. Dar firul s-a rupt la scurt timp după ce Ucraina a inclus filiala din Rusia a Moldavizolit-ului pe o listă a sa de sancțiuni.

De atunci, Moldavizolit-ul și alte două uzine transnistrene, Electromaș și Potențial, s-au plâns că nu mai pot obține permise de export eliberate de autoritățile de la Chișinău, nici pentru Rusia, nici pentru alte țări, riscând un colaps total.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a confirmat public abia la 3 aprilie 2024 că mai multe uzine din stânga Nistrului nu mai primesc permise de export „din motive de securitate”, pentru că produc mărfuri cu destinație dublă. „Este o problemă a destinației”, a spus Serebrian, adăugând că se discută cu întreprinderile afectate pentru a se vedea dacă destinația exporturilor lor poate fi schimbată.

Datele despre achizițiile publice în Rusia disponibile pe un portal guvernamental și analizate de Europa Liberă arată că în perioada 2015-2020 Moldavizolit a făcut livrări către mai multe întreprinderi ale complexului industrial-militar rus, inclusiv producători de rachete balistice și avioane de vânătoare de tip Su și Mig.

Printre întreprinderile sectorului de apărare rusesc care au primit materiale plastice de la Tiraspol se numără:

  • Societatea „Pilyughin” (АО «НПЦАП»), una din cele mai importante companii din industria spațială și de rachete din Federația Rusă, care produce muniții pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă (РСЗО «Торнадо»).
  • Societatea „Kontakt” (АО НПП «Контакт») specializată în producția de dispozitive electrice pentru comunicații prin satelit și radare, furnizate ministerului rus al Apărării și întreprinderilor din domeniul apărării.
  • Uzina „Votkinsky” (АО «Воткинский» завод), produce rachete balistice, inclusiv rachete intercontinentale.
  • Uzina de stat din Reazan («ГРПЗ»), face parte din concernul pentru tehnologii radio-electronice „Rosteh”, producând radare și echipamente de comunicații, inclusiv sisteme de țintire H-001 și H-019 pentru avioanele de luptă MiG-29, Su-27, Su-30, Su-35.
  • Uzina din Krasnoiarsk (АО «Красмаш»), care produce racheta balistică intercontinentală maritimă „Sineva”, sistemul de rachete „Sarmat”, făcând parte din corporația „Roskosmos”.
  • Biroul de proiectare experimentală „Novator” (конструкторское бюро «Новатор»), unul dintre cele mai importante birouri de proiectare pentru dezvoltarea sistemelor de apărare aeriană și a tehnologiei rachetelor, produce rachete antiaeriene și de croazieră, inclusiv rachete „Kalibr” care sunt folosite contra Ucrainei, rachete antisubmarin și lansatoare autopropulsate de rachete.

 

Datele oficiale din surse publice rusești despre tranzacțiile Moldavizolit în Rusia datează din 2020. Chiar și ele pot fi însă incomplete, pentru că după 2017 ministerul rus al Apărării și întreprinderile din complexul militar au început să clasifice treptat contractele, profitând de schimbări în legislația rusă.

Mai multe detalii – pe moldova.europalibera.org

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata