Cum ajută CIA Ucraina să lupte cu Putin

0 127

Într-un buncăr ascuns într-o pădure din Ucraina, pe locul unei foste baze militare, funcționează un centru de comandă secret al armatei ucrainene de unde sunt monitorizați sateliții spioni ai Rusiei și sunt ascultate convorbirile comandanților ruși. Tot aici sunt urmărite traiectoriile dronelor kamikake spre țintele lor din interiorul Rusiei.

Secretul, dezvăluit de NYT, care îl citează, printre alții, pe generalul Serhii Dvorețki, unul din comandanți, este că baza este finanțată și parțial echipată de CIA.

Este rezultatul unui parteneriat care a făcut primii pași în 2014 și a devenit unul de încredere de-a lungul anilor. În prezent, este platforma care ajută Ucraina să se apere de agresiunea rusă, furnizând informații pentru atacuri țintite cu rachete, mișcări de trupe și sprijinind rețelele de spioni.

Buncărul face parte din colecția de baze de spionaj construite cu sprijinul CIA, inclusiv în 12 locații secrete de-a lungul graniței cu Rusia.

În 2016, CIA a început să antreneze un comando de elită cunoscut drept Unitatea 2245. Aceasta s-a îndeletnicit cu capturarea de drone și echipamente de comunicații ale Moscovei în vederea descifrării sistemelor de criptare. Unul din ofițerii de top a fost chiar Kirilo Budanov, actualul șef al serviciilor secrete militare.

În plus, CIA s-a implicat în instruirea unei noi generații de spioni ucraineni care au operat în Rusia, Europa, Cuba și alte țări cu prezență rusă masivă.

După invazia rusă, un mic contingent de ofițeri CIA a rămas într-o locație îndepărtată din vestul Ucrainei ajutând cu informații critice precum unde plănuia Rusia să lovească și cu ce arme.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata