Cum consultanții politici [nu] îl ajută pe Igor Dodon să devină din nou președinte

1 189

Cunoaștem deja despre grupul de consultanți politici ruși care au venit în Republica Moldova pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să învingă alegerile prezidențiale din acest an. Disinfo.md a scris la acest subiect la sfârșitul lunii octombrie cu referire la RISE Moldova și Dossier Center.Mai mult, deschide.md a descris în detaliu schemele de interacțiune dintre strategii politici ruși și stafful electoral al lui Dodon. Cu toate acestea, jurnaliștii mai au multe întrebări la care ar dori să primească răspunsuri. Pentru a primi răspunsuri la întrebări, jurnaliștii RISE Moldova au identificat opt „noi prieteni” ai lui Igor Dodon.

Jurnaliștii Rise au reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei. Iar Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon spune că:

Igor Dodon și colegii acestuia au fost implicați în mai multe campanii electorale. Au o echipă competentă care nu are nevoie de asistența unor specialiști străini.

Cu toate acestea, strategii politici au vizitat cu regularitate biroul central al PSRM și au vizitat în mod liber chiar și administrația președintelui Republicii Moldova.

În câteva săptămâni, cel puțin șapte deputați socialiști, fostul consilier al premierului Ion Chicu și primarul Chișinăului au reușit să se întâlnească cu ei.

Așa arată „o zi din viața strategilor politici ruși” în Republica Moldova:

VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020. Șapte zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursa electorală

La un oficiu de la demisolul unui bloc locativ de pe str. Serghei Lazo din Chișinău, aflat la circa 600 de metri distanță de sediul central al PSRM, dis-de-dimineață sosesc deputații socialiștii Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

Oaspeții comunică intens cu un bărbat și o femeie, după care sunt conduși în birou. Periodic, ies împreună la o țigară, iar discuțiile animate continuă și afară.

%d1%86%d1%83%d1%80%d0%ba%d0%b0%d0%bd-%d1%80%d1%8d%d0%b8%cc%86%d0%bb%d1%8f%d0%bd

În următoarele zile, la oficiul de pe str. Serghei Lazo au venit cel puțin încă doi vizitatori de vază. Unul e Gaik Vartanean, deputat socialist și membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă. Altul este Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului Ion Chicu până în iulie 2020. Și ei s-au întreținut cu același bărbat și aceeași femeie alături de care au fost surprinși deputații Țurcan și Răileanu.

Gazdele oficiului de pe str. Serghei Lazo sunt doi cetățeni ai Federației Ruse: Iuri Gudilin și Olga Grak.

%d0%b3%d1%83%d0%b4-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%be

Niciunul dintre deputații socialiști, surprinși de RISE Moldova în compania celor doi, nu a răspuns la solicitările expediate în scris. În schimb Dragancea, fostul consilier al premierului, a răspuns retoric.

Vitalie DRAGANCEA: Chiar considerați că aveți dreptul să vă băgați în viața personală a oamenilor? Chiar credeți că acesta este un comportament jurnalistic corect? […] Nu-mi pasă deloc de căutările voastre și vă rog să nu mă implicați în spectacolele voastre publice.

Trebuie remarcat faptul că patru persoane din acest grup au venit în Moldova în toamna anului 2019, în timpul campaniei electorale pentru funcția de primar al Chișinăului. Aceștia au făcut, de asemenea, parte din sstafful electoral al lui Ion Ceban, care a fost ales primar al capitalei în noiembrie și s-au întâlnit și cu președintele țării, Igor Dodon.

%d0%b3%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d1%86%d1%8b%d1%80%d0%b4%d1%8f

Prezența consultanților ruși printre socialiști la localele din 2019 a fost imortalizată de însuși Igor Dodon. Cel puțin asta reiese dintr-o înregistrare video, transmisă redacției RISE Moldova de o persoană apropiată de anturajul actualului președinte.

Astfel, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, Dodon intră într-o sală în care sunt circa 30 de persoane, filmând totul cu un telefon mobil. Întreabă în rusă: „Cât e acolo, băieți?” și, fără să mai aștepte un răspuns, se îndreaptă spre un ecran cu rezultatele turului doi pentru primăria Chișinău. Cifrele arată o victorie clară pentru socialistul Ion Ceban.

https://youtu.be/xxKRrsgkQA4

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Cum consultanții politici [nu] îl ajută pe Igor Dodon să devină din nou președinte […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata