Cum exploatează ucrainenii munițiile cu fragmentație pe câmpul de luptă: „Rușii le recunosc după șuierat”

0 115

Controversatele bombe cu dispersie furnizate Ucrainei de SUA ajută la frânarea atacurilor rusești asupra pozițiilor ucrainene, relatează The Washington Post, citând un oficial militar.

Decizia președintelui american Joe Biden de a trimite Kievului muniții cu fragmentație Ucraina în luna iulie a atras critici, inclusiv țări aliate precum Franța, Germania și Canada, exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențialul lor ridicat de a face victime civile.

Acestea diferă de munițiile obișnuite, care sunt lansate asupra unei ținte unice și creează o singură explozie. În schimb, munițiile cu dispersie conțin mai multe bombe mici care sunt eliberate deasupra unei ținte, fiind împrăștiate pe o suprafață mare. Deseori, submunițiile nu detonează corespunzător și pot rămâne neexplodate ani de zile, reprezentând o amenințare permanentă pentru populațiile locale.

Oficialii ucraineni au declarat pentru WP că aceste muniții au un impact destul de semnificativ pe linia frontului, ajutând la încetinirea și descurajarea atacurilor rusești.

„Principalul beneficiu este că inamicul este acum foarte speriat să pornească la atac”, a declarat un oficial militar ucrainean care s-a prezentat doar cu indicativul de apel Stanislav, din motive de securitate. „Ei au ajuns chiar să recunoască bombele cu dispersie după șuieratul pe care îl produc când se îndreaptă spre ei”, a explicat Stanislav.

După ce Biden a aprobat solicitările ucrainene privind trimiterea acestor muniții, analiștii au apreciat că principala lor utilizare va fi aceea de a ajuta Ucraina să străpungă formidabila apărare a Rusiei din calea contraofensivei sale.

În operațiuni ofensive, muniția este lansată asupra pădurilor dese atunci când nu se cunoaște locația exactă a forțelor rusești, pentru a lovi vehicule neblindate și pentru a obliga infanteria rusă să rămână adăpostită și în imposibilitatea de a riposta la foc. În acest timp, forțele ucrainene pot avansa.

Potrivit mărturiilor citate de WP, acestea s-au dovedit utile și în defensivă. În momentul în care forțele ucrainene atacă, trupele rusești se pot adăposti în tranșeele lor și astfel evita  pierderi grele. Dar dacă rușii se încumetă să avanseze pe teren deschis, atunci aceste arme au un impact devastator.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata