Rușii își aleg duminica viitoare un nou parlament. E puțin probabil să apară surprize, pentru că partidul de guvernământ, Rusia Unită, are cele mai mari șanse. Iar atacul comis asupra lui Alexei Navalnîi a dovedit cât este de periculos să faci parte din opoziție în Rusia.

Unul dintre asociații lui Navalnîi a trăit asta pe propria piele: era acasă când a primit o vizită neașteptată din partea forțelor de securitate. Dar Semion Kocikin refuză să să lase intimidat. La un an de la atacul asupra liderului opoziției, nu a obosit să dezvăluie infracțiunile celor de la putere. Munca îl duce pe acest blogger și activist pe tot cuprinsul țării. În regiunea natală, el face campanie în felul său, conștient de riscurile cu care se confruntă.  Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

O cameră instalată pe dronă îi va oferi lui Semion Kocikin imaginea de ansamblu de care are nevoie. Filmează în Iadrin, în Republica Ciuvașă din Rusia. Drona zboară peste ceea ce activiștii numesc „imperiul” unui politician local și filmează ferma de cai a fiului omului de afaceri și casa de vacanță. Kocikin spune că este un exemplu al puterii și bogăției membrilor partidului de guvernământ, Rusia Unită.

„Familia unui parlamentar local a ocupat pur și simplu malul râului și a blocat accesul. Vreau să fac un film despre acest lucru și o plângere oficială. Prin lege, malul râului trebuie să fie accesibil tuturor”, spune Semion Kocikin.

(…)

Putin, răsturnat de la putere chiar de către cei în care crede?

De când organizațiile lui Navalnîi au fost acuzate de extremism, mulți foști coordonatori ai birourilor regionale au părăsit Rusia. Dar Kocikin vrea să continue să scrie despre politică, chiar și după alegeri.

„Voi continua să spun, chiar și după alegeri, că Putin este un președinte dezgustător, că ar trebui să plece și că a rescris Constituția pentru a-i servi lui? Bineînțeles! Mă aștept să fiu arestat? Da! Voi sări din scaun când cineva îmi va suna în mod neașteptat la ușă? Da”, spune Semion Kocikin.

Astăzi, tânărul înregistrează un teaser pentru viitorul său film. E convins că în toată țara nemulțumirea față de Vladimir Putin și de partidul său e mult mai adâncă decât pare.

Regimul se poate schimba în orice moment. Este atât de instabil, chiar dacă autoritățile încearcă constant să ne demonstreze că e foarte solid… Chiar și oamenii lui Putin l-ar putea răsturna de la putere în orice moment. Îmi doresc cu adevărat să înceapă schimbarea în țara noastră – în următorii cinci ani sau chiar mai curând”, mărturisește Semion Kocikin.

Tânărul continuă să creadă în schimbare. Și vrea ca și alți oameni să-și păstreze speranța în regiunea sa natală și în restul Rusiei.

Vezi emisiunea integrală aici: https://www.digi24.ro