Cum influențează Moscova viitorul Republicii Moldova

0 135

Autor: Voldemar Crețosu 

Investigații jurnalistice recente au demonstrat clar că Rusia continuă să se amestece în viața politică a Republicii Moldova, mai ales acum, în campanie electorală, prin susținerea financiară și ideologică în favoarea lui Igor Dodon. În lumina informațiilor apărute în presă, moldovenii ar trebui să se întrebe dacă vor ca în fruntea țării să rămână o „păpușă” a Moscovei și dacă, în cazul în care mai câștigă un mandat de președinte, Dodon va face ceea ce nu a făcut în ultimii patru ani, și încă ceva pe deasupra.

Până în prezent, Moscova nu a oferit Republicii Moldova sprijin serios în situații de criză. Dimpotrivă, plătim mai mult pentru gazul rusesc decât europenii și, cum prietenul la nevoie se cunoaște, rușii sunt gata oricând, dar mai ales în vreme de pandemie, să ne ofere împrumuturi deloc avantajoase.

Din 2000 încoace, de când a devenit „tătuc” al rușilor, Putin și clanul său au subordonat economia Rusiei unor interese de grup. În prezent, aceasta se ține doar pe exporturile energetice. Ce așteptări, deci, mai pot avea moldovenii cu și de la un asemenea „frate mai mare”?

Cetățenii moldoveni trebuie să întoarcă miliardul care a fost furat din băncile moldovenești în toamna anului 2014. A fost cineva tras la răspundere, au ajuns cumva cei vinovați pe banca acuzaților, și-a îndeplinit Dodon promisiunile din 2016, când se jura că banii vor fi recuperați, iar hoții vor sta la pușcărie?

Datorită Rusiei, Republica Moldova este cunoscută ca un „laudromat pentru bani murdari”, prin intermediul căruia au fost spălate peste 22 miliarde de dolari, bani obținuți din crimă organizată și afaceri frauduloase. Când și cum țara noastră își va redresa imaginea pe plan internațional, astfel încât investitorii străini să poată veni cu încredere în Republica Moldova?

Tot cu sprijinul „păpușilor” sale, în ultimii ani, Rusia a prejudiciat sectorul agricol din R. Moldova cu peste 25 de milioane de euro anual, bani proveniți din taxe vamale. Și de parcă asta n-ar fi fost îndeajuns, Moscova a interzis exporturile la produsele moldovenești atunci când moldovenii au încercat să găsească alte piețe de desfacere.

Republica Moldova continuă să aibă datorii de miliarde de dolari față de Rusia, iar rușii pot să crească prețurile sau să sisteze alimentarea cu energie oricând, mai ales că proiectele Nord Stream II și Turkstream sunt aproape finalizate, iar Rusia nu mai are nevoie de Moldova pentru tranzitare. Cum se așteaptă moldovenii ca problemele economiei să fie rezolvate, cu un candidat susținut de cei care utilizează șantajul economic?

Moscova a blocat în permanență rezolvarea problemei transnistrene, ceea ce a ținut R. Moldova departe de parcursul european și a accentuat sărăcia în acest stat.

Prin urmare…

Cum credeți, viitorul Moldovei trebuie să fie alături de Rusia, sau în UE?

Moscova, cu sprijinul lui Igor Dodon, a făcut ca Republica Moldova să se implice în proiectul Uniunea Euroasiatică. Au văzut/simțit moldovenii vreun avantaj din acest parteneriat?

Însă, dacă UE va bloca Acordul de Asociere, economia Moldovei va intra în colaps, iar asta va duce țara exact în punctul în care Moscova își dorește.

Sursa: https://nordnews.md/voldemar-cretosu-cum-influenteaza-moscova-viitorul-republicii-moldova/

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata