Cum o agenție de știri din Rusia manipulează despre prezidențialele de la noi într-un articol de cinci pagini

0 107

Agenția de știri TASS – o agenție de stat din Federația Rusă – în mod vădit îl favorizează pe Igor Dodon în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc duminică, 15 noiembrie, însă nu fără a manipula opinia publică. Într-un articol de vreo cinci pagini, jurnaliștii ruși au promovat aceleași falsuri pe care le promovează și stafful lui Igor Dodon, acasă, prin intermediul rețelelor sociale, conturi de YouTube cu postări fake.

În primul rând, TASS a pus accent pe „electoratul paralel”:

„Soarta primului tur în Moldova a fost hotărâtă de cei care nu trăiesc în ea, iar opoziția nu planifică să piardă aceste resurse”.

Totodată, în articol se menționează că presa opoziție a speriat alegătorii relatând despre „presupusa” implicare a Kremlinului în alegeri, când de fapt s-ar observa o implicare a Statelor Unite ale Americii:

„În ajun de primul tur, șeful Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin a prevenit despre faptul că SUA pregătesc „revoluție colorată” în Moldova, întrucât nu le convine victoria lui Dodon, care susține relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Rusia”.

TASS amintește și despre informațiile apărute în presa din Republica Moldova despre transportarea ilegală a alegătorilor, însă nu în Transnistria, ci în țările europene.

„Dacă să credem informațiilor, cei care au organizat transportarea, întrebau pasagerii din timp despre preferințele lor în alegeri și intenționat adunau în autobuze susținătorii lui Sandu”.

De asemenea, a fost abordat și subiectul privind negocierile dintre Maia Sandu și Renato Usatîi înainte de turul II al alegerilor prezidențiale. Deși Usatîi a decis până la urmă să o susțină pe Maia Sandu, cei de la TASS au menționat că electoratul lui Usatîi susține „valorile de stânga”.

Nu a fost evitat nici subiectul cetățeniei române a candidatei PAS, fiind citat Igor Dodon care a spus că „Maia Sandu vrea să devină președinte doar pentru a lichida statul Republica Moldova”, referindu-se la faptul că aceasta a declarat în trecut că în cazul unui Referendum ar vota pentru unire.

TASS scrie că Maia Sandu nu va putea avea majoritate parlamentară care o va susține în calitate de președinte, în cazul în care va câștiga alegerile, lucru ce ar duce la blocarea activității autorităților, proiectele de infrastructură ar fi înghețate, iar salariile și pensiile ar fi în pericol.

Sursa: https://www.realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata