Cum planifică și arată o operaţiune a Kremlinului de manipulare a opiniei publice? Studiu de caz

0 42

Rusia duce o operaţiune specială de dezinformare şi manipulare în Germania în scopul discreditării şi reducerii sprijinului internaţional pentru Ucraina, afirmă Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

Campania este purtată mai ales printr-o „fabrică de falsuri” condusă de un fost oficial de rang înalt de la Kremlin, Aleksei Goreslavski, în prezent şeful organizaţiilor ANO Dialog şi ANO Internet Development Institute, înfiinţate sub supravegherea Administraţiei Prezidenţiale Ruse. Cele două organizaţii sunt direct implicate în operaţiunile de manipulare în Europa.

Există indicii că propagandiştii aflaţi în slujba Kremlinului au transmis publicaţiei germane „Deutschland-Kurier” mai multe materiale incriminatoare la adresa conducerii Ucrainei. Unul dintre materiale este că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi spionat Misiunea OSCE din Donbas. „Dovada” ar fi fost descoperită de ruşi după ce au ocupat oraşul Mariupol şi au confiscat documente ale SBU.

Pentru a amplifica subiectul, propagandiştii de la Kremlin au pregătit o serie de comentarii care să fie distribuite pe reţelele sociale ca aparţinând unor „oameni simpli” din Germania. Comentariile arată astfel:

– „Ucraina este o păpuşă ascultătoare a Washingtonului şi a Londrei. Dacă un astfel de comportament nu ar fi fost aprobat acolo, ucrainenii nu ar fi îndrăznit să spioneze OSCE”;

– „Sprijinul pentru Ucraina a dus la o catastrofă pentru economia germană. Presa engleză se bucură deschis de dificultăţile noastre. Este timpul să oprim această nebunie sinucigaşă!”;

– „Trebuie să înţelegem că Putin nu este împotriva Germaniei, ci împotriva ucrainenilor, care se luptă între ei”;

– „Nu am fost niciodată un susţinător al conflictului cu Putin”;

– „E timpul să terminăm cu Ucraina. Lăsaţi-l pe Putin să se ocupe de asta!”;

– „Preşedintele Zelenski este o persoană foarte drăguţă, dar din anumite motive nu vreau să-l cred”;

– „Nu înţeleg de ce continuăm să menţinem un regim care miroase mai rău pe zi ce trece”;

– „Nu ar trebui să-l mai susţinem pe Zelenski!”

Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării avertizează că „ţara agresoare (Rusia, n. red.) cumpără loialitatea jurnaliştilor, experţilor şi politicienilor individuali pentru bani mulţi”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata