Cum preia Kremlinul afacerile Grupului Wagner în Africa: „Nu s-a schimbat nimic”

0 61

În ultima sa călătorie în Republica Centrafricană (RCA), luna trecută, fostul șef al Wagner, Evgheni Prigozhin, a vizitat la Maison Russe (Casa Rusă), un centru cultural de lângă ambasada rusă din capitala Bangui, făcând poze cu locotenenții săi și cu localnicii.

Activitățile institutului sunt exemple revelatoare ale modului în care grupul de mercenari a devenit un simbol al statului rus, dar și, prin prisma evenimentelor recente, al provocărilor care îl așteaptă pe președintele Vladimir Putin în timp ce încearcă să recapete controlul.

De la tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin și moartea sa într-un presupus accident aviatic două luni mai târziu, Rusia s-a angajat într-un efort cu mize mari în scopul de a-și centraliza imperiul pe continentul african, care cuprinde mii de luptători, o gamă largă de participații în afaceri și multiple inițiative de putere soft, precum Casa Rusă.

În RCA, printre primele state-client ale organizației și laboratorul acesteia pe continent, încep să apară primele semne despre cum ar putea arăta viitorul pentru compania militară privată. Rusia pare să încerce să consolideze operațiunile grupării Wagner, și concomitent, să își exercite în continuare influența. Mesajul pe care Moscova pare că vrea să-l transmită este că nimic nu s-a schimbat.

Dominația Rusiei este vizibilă peste tot – de la barurile de pe marginea drumului unde localnicii beau bere și votcă produsă de o companie legată de Wagner la avioanele de vânătoare donate de Rusia care le zboară deasupra capului.

Casa Rusă

„Maison Russe este centrul de control al tuturor activităților Wagner în Republica Centrafricană”, a declarat pentru CNN Nathalia Dukhan, investigator principal la The Sentry, un ONG american care se ocupă pe monitorizarea Wagner în întreaga țară.

Potrivit The Sentry, centrul găzduiește o gamă variată de operațiuni legate de afacerile grupării Wagner – prin acesta își vinde aurul și diamantele și distrează VIP-urile. Casa Rusă organizează evenimente menite să „răspândească cultura rusă, promovând în același timp o percepție pro-Moscova a relațiilor internaționale”, a explicat Dukhan.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata