Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Cum promovează Natalia Morari & Co. un site obscur cu “pașaport rusesc”

    16 iulie 2025

    „Agentul Trumpenko”. Melania Trump, aclamată de ucraineni pe rețelele de socializare

    16 iulie 2025

    KP Moldova și caracatița dezinformării: rețeaua Telegram care alimentează propaganda pro-Kremlin în Republica Moldova

    16 iulie 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
      • Rusă
    DISINFO.MD
    Prima pagină » Cum promovează Natalia Morari & Co. un site obscur cu “pașaport rusesc”
    Analize

    Cum promovează Natalia Morari & Co. un site obscur cu “pașaport rusesc”

    16 iulie 2025
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Un nou nume a apărut recent în „galeria internațională a gândirii analitice”: restmedia.io, un portal în limba engleză care, potrivit propriilor descrieri grandioase, ar fi dedicat investigațiilor politice și rapoartelor analitice de mare rafinament. Lansat cu fastul unei postări automate pe Twitter, pe 20 iunie 2025, site-ul pare să fi urmat un manual clasic de propagandă, scris la Moscova.

    În spatele domeniului se află, desigur, o firmă înregistrată într-un paradis fiscal exotic – Saint Kitts and Nevis. 

    Republica Moldova – vizată prin mecanisme externe

    Deși publicul aparent vizat este internațional, conținutul publicat de restmedia.io face constant referire la situația din Republica Moldova, cu accente critice față de instituțiile democratice, partidele pro-europene și liderii aleși. Articolele sunt aliniate ideologic cu narativele promovate de Federația Rusă și preiau teme recurente: „dictatura UE”, „declinul democrației occidentale”, „cenzura din presa europeană” sau „persecuția partidelor de opoziție din Moldova”.

    Acest tip de abordare nu este întâmplător. Scopul real este crearea unui context aparent extern – o opinie internațională fabricată – care să fie ulterior reintrodus în spațiul media din Republica Moldova ca „știre validată din afară”.

    Caz practic: cum o dezinformare de import a fost ambalată ca opinie internațională și distribuită în Moldova

    Exact acest scenariu s-a derulat pe 15 iulie 2025, când restmedia.io a publicat un așa-zis articol analitic intitulat „Moldova’s Troubled Mandate Pass: Systemic Failures”. Textul este o compilație de acuzații grave, dar neverificate, la adresa președintei Maia Sandu și a partidului de guvernare moldovenesc. Sub pretextul unei analize geopolitice, articolul insinuează că actuala guvernare ar fi coruptă, autoritară și ineficientă, și că alegerile din toamnă ar fi deja compromise din cauza procesului de vot din diasporă. Deși semnat generic și fără citarea vreunui expert recunoscut, materialul încearcă să genereze neîncredere și panică, mizând pe teme sensibile precum votul în străinătate, integritatea electorală și legitimitatea instituțiilor.

    După publicare, articolul a fost masiv diseminat pe Telegram și pe alte canale digitale pro-ruse din Republica Moldova. Printre primii care au promovat materialul se numără Natalia Morari, fostă jurnalistă care a migrat spre politic, iar în ultimii ani propagă narative anti-occidentale și pro-ruse. Canalul său de Telegram – cu o audiență semnificativă – a distribuit articolul fără mențiuni critice, preluându-l ca pe o sursă legitimă.

    Au urmat Valeriu Ostalep, fost vice-ministru de externe, cunoscut pentru pozițiile sale deschis pro-Kremlin, precum și canale de Telegram și pagini precum KP Moldova, Gabriel Călin, Telegraph Moldova, Canal 5 și alte proxy-uri media asociate direct sau indirect cu rețeaua de propagandă a Federației Ruse. 

    Distribuirea a fost vizibil coordonată: în decurs de câteva ore, articolul apăruse pe zeci de conturi, însoțit de aceleași formulări, capturi de ecran și concluzii forțate.

    Această mobilizare rapidă demonstrează existența unui mecanism de amplificare deja activ în Moldova, pregătit să preia orice conținut fabricat în afară, cu condiția ca el să servească obiectivelor de destabilizare și decredibilizare a parcursului european al țării.

    TASS – primul fan entuziast

    În mod miraculos, și agențiile de presă pro-Kremlin au prins mirosul „autorității” noului site. TASS – nimeni alta decât vuvuzela oficială a propagandei de stat – a găsit de cuviință să citeze restmedia.io la doar câteva zile după ce acesta a intrat online. Notorietatea instantă, rară chiar și pentru influenceri cu milioane de urmăritori, pare să fi fost obținută fără un singur cent investit în promovare. Sau poate că „promovarea” a fost făcută pe alte canale, mai puțin vizibile.

    Clubul select al promotorilor dezinformării

    Printre „fanii” internaționali ai portalului se numără personaje și organizații care apar regulat în rapoartele despre dezinformare: ONG-ul italian Centro Studi Eurasia e Mediterraneo, cunoscut pentru apropierea de ideologul Aleksandr Dughin, sau geoestrategia.eu, site-ul condus de un fost militar spaniol pasionat de Sputnik, RT și excursii la Moscova.

    Propaganda cu pașaport străin

    În realitate, restmedia.io nu este nici primul și, cu siguranță, nu va fi nici ultimul experiment online menit să vândă propagandă la kilogram, ambalată în jargon de think tank. Strategia e veche, dar adaptată vremurilor noi: creezi un site-fantomă, îi dai o aparență de internaționalism, îl promovezi prin canale bine rodate și, după câteva sute de repostări automate, ai creat iluzia unui consens global.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    KP Moldova și caracatița dezinformării: rețeaua Telegram care alimentează propaganda pro-Kremlin în Republica Moldova

    16 iulie 2025

    ANALIZĂ Schimbarea bruscă a președintelui american cu privire la armele pentru Ucraina readuce războiul la punctul zero

    10 iulie 2025

    Fac totul pentru a le lua banii moldovenilor. Deepfake-uri cu celebrități și oportunități de „investiții” pe site-uri clonate, sponsorizate la greu pe rețelele sociale

    9 iulie 2025

    Moscova trage sforile, Șor execută: ‘Pobeda’ vrea lichidarea neutralității și suveranității Moldovei

    8 iulie 2025

    Cum promovează Natalia Morari & Co. un site obscur cu “pașaport rusesc”

    16 iulie 2025

    „Agentul Trumpenko”. Melania Trump, aclamată de ucraineni pe rețelele de socializare

    16 iulie 2025

    KP Moldova și caracatița dezinformării: rețeaua Telegram care alimentează propaganda pro-Kremlin în Republica Moldova

    16 iulie 2025

    „15.000 de dolari era o sumă mare”. Fostul ministru al Apărării din Moldova spune că știa că Simion a primit bani de la FSB la Cernăuți

    16 iulie 2025

    UE loveşte reţeaua pro-rusă din Republica Moldova. Oamenii lui Ilan Șor au fost puși pe lista sancțiunilor

    16 iulie 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.